Az Otthontérkép homedecor blogja.

Belül tágasabb

Belül tágasabb

Ez a takaró négy óra alatt elkészül

2016. november 14. - Otthon

Az arm knit, azaz a karral való kötés a tél elején az egyik legnépszerűbb téma a home decor oldalakon. A bloggerek és vloggerek lelkesen kötögetnek a karjukkal, és posztolják mindenhova - az egyik legfelkapottabb jelenleg Laura Birek, aki azt állítja, hogy a szuper vastag, merinói gyapjúból készült kötött takaró négy óra alatt elkészül.

ot_takaro.jpg

Bármilyen hihetetlen is, de a képen látható takaró is úgy készül, mint egy egyszerű kötött pulóver, egy sima, egy fordított szemekből áll. Csak az óriási kötőtűk helyett a két kart kell kötőtűként használni, a jobb karon bal kézzel szedjük fel az első szemeket, és a jobb kéz mutatóujjával kötjük a fonalat. Az Elle Decor szerint négy teljes óra alatt elkészül a fenti képen látható takaró - olyan pamutból, amilyenből szeretnénk. Akár merinói gyapjúból is lehet, bár ennek beszerzése nem egyszerű. Laura Birek, a Nocturnal Knits blog szerzője már tanítja a blogján, hogyan kell elkészíteni a gigantikus takarót. 

A Youtube-on rengetegen feltöltöttek már videót arról, hogyan kötöttek a karjuk segítségével, az arm knit szavakra keresve garantáltan megtalálható a módszer. Az egyik legjobb, és amit szívből ajánlok mindenkinek - főleg, hogy én magam is ezt akarom megkötni, ahogy találok hozzá pamutfonalat -, az az alábbi huszonnégy perces videó. Pontról pontra szépen elmagyarázza a vlogger, Simply Maggie, hogyan lehet akár 45 (!!) perc alatt is megkötni a szuper vastag takarót. 

Amit mindenképpen át kell gondolni, mielőtt az ember belevág a takarókötésbe, hogy megéri-e. Egy merinói gyapjú fonal ugyanis körülbelül háromezer forintba kerül, és ez a pulóvernek való méret, amiből legalább 3-4 fonal is szükséges a pulcsihoz. Az extra vastag merinói gyapjúfonal körülbelül 6 000 Ft, és mérettől függően 2-3 fonalat biztosan számolhatunk a takaróra. Ha olcsón szeretnénk elkészíteni, a saját, kézműves kötött takarót, akkor érdemes átgondolni, hogy pólóanyagból készüljön a takaró -ez töredéke a gyapjúnak, alig kétezer forint, és ezekből is lehet kapni extra vastag fonalat. (Az 1001fonal üzletben érdemes a tervezéskor körbenézni.) 

Havi 200 000 Ft-ért kiadó a 300 nm-es kertkapcsolatos, teraszos, télikertes lakás Budapesten

0_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://belultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr311834521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_Ske_ 2016.11.15. 06:26:46

A kézen kötés technikája tavaly volt nagyon népszerű, a csapból is ez fojt. Érdemes körülnézni több helyen is, mert van, ahol már 1500ft alatt lehet 200gr-os extra vastag fonalat kapni, ami ideális ehhez a technikához.

nagyonanyuka 2016.11.15. 07:47:16

Nekem csak az jutott eszembe, mi van, ha felfűzöm a szemeket egy négyórás takaróhoz, már félig megkötöm, és akkor hirtelen el kell mennem vécére, vagy csönget a postás...

R2D2 & C3PO 2016.11.15. 08:52:02

A pamut és a gyapjú nem ugyanaz...
A mértékegységek lemaradtak... Kell kb 5 kiló nyersgyapjú. Ez a legOLCSÓBB! Kicsit meg kell fonni (pl láncszemsort készítve és lebontva), utána lehet kötni a takarót. Nem az 1001 fonalat ajánlom, hanem pl. Rikkert.
Szerintem az ukrán csaj videói jobbak, de ízlések ésnpofonok...

Kezdőnek, aki a fonalakat sem tudja megkülönböztetni egymástól minimum tripla időbe fog telni! Ajánlanék egy mobil ruhaállványt segédletnek.
Ja, szúrni fog! Nagyon!

R2D2 & C3PO 2016.11.15. 08:56:26

A linkelt videóban egy másik fajta fonál van. Kb 3-4-es tűvel készített harisnyakötéssel, durván 40-50 szemre. Kötögéppel gyors lehet. Magától összesodródik ilyenre.

D2 2016.11.15. 08:57:56

@R2D2 & C3PO: Ez azt jelenti, hogy drága alapanyagból, kemény munkával létre lehet hozni egy használhatatlanul szúrós pokrócot? :O

Jutiput 2016.11.15. 09:29:19

Nagyon rossz a bemutató videó! Sok a szöveg, kevés a látvány! Körül kell nézni a neten, vannak fent sokkal jobb videók. Én személy szerint vizuális vagyok, hamarabb megtanulok bármit, ha látom. Ez a takaró csak látványnak jó, a terjedelme miatt nem fér be a mosógépbe. Sebaj, ha koszos lesz, kötünk másikat. Vagy egyet se.

Betti Kovács 2016.11.15. 09:38:20

Mennyi fonal kell egy ilyen takaróhoz? Kb. hány méter?

Hajni Orbán 2016.12.06. 18:05:46

Szia,

Nagyjából milyen hosszú fonalat számoljak egy takaróhoz? Írtad, hogy 3-4 gombolyag is kellhet hozzá, de nagyon nem egyformák a hosszúságok, szóval kissé bizonytalan vagyok, hogy mennyit kell beszereznem hozzá...
Köszönöm!

miyagawa 2017.04.16. 11:12:21

Az egész poszt borzasztó laikus. Zavaróan rossz a szóhasználata, gyakorlatilag jobb lenne, ha kötés témától távol tartaná magát.
Gyorsan néhány példa:
- pamut és gyapjú keverése,
- "a jobb kéz mutatóujjával kötjük a fonalat." - WTF? Ilyet senki nem mond
- "egy merinói gyapjú fonal ugyanis körülbelül háromezer forintba kerül," -WTF? A fonalakat gombolyagra árulják, a gombolyagot meg dkg vagy gr súlyra. Normálisan ez valahogy úgy hangzik:
egy 500 gr-os merinói gyapjú gombolyag, vagy övidebben: 500 gr merinói gyapjú x ft,
- "mérettől függően 2-3 fonalat biztosan számolhatunk a takaróra." - WTF? Ez akármi is lehet, Két-három szállal kell kötni? Vagy 2-3 gombolyag kell a takaróhoz? Talán az utóbbi, de mekkora takaróhoz lehet elég 2-3 gombolyag? Hát ezt kellett volna leírni.
A javasolt üzletben az extra vastag fonalból egy gombolyag immár 8000 ft (2017.04.)
Súly: 500 g
Hossz: 30 m
Összetétel: 50% akril - 50% gyapjú
Viszont így már több, mint 20000 Ft a takaró, és nem is gyapjú.

prolee 2017.04.21. 06:15:23

@nagyonanyuka: :)))))) Nekem is ez jutott eszembe. :)))))
Rendkívül unalmas a videó. Aki tud kötni, az enélkül is érti, hogy tű helyett a karját kell használni. Akii pedig nem tud kötni, az szerintem ne ezzel kezdje a kísérletezést.
(Ugyanez kézből formált horgolótű üzemmődban is működik, aminek az az előnye, hogy mindig csak egy szem van a karon, tehát lehet közben pisilni, postást fogadni, stb.

prolee 2017.04.21. 06:19:17

@Betti Kovács: Próbakötéssel szoktuk megállapítani a súlyt. Kötsz egy 50X50 cm-es darabot, leméred és ehhez az adathoz viszonyítottan kiszámítod a kívánt felülethez szükséges anyag súlyát.

prolee 2017.04.21. 07:03:56

@_Ske_: fonalda.com/kotofonal/caprice-big-kezenkotos-fonal

Én csak ezt az "extra vastag" fonalat találtam. Ebből viszont csak tartás nélküli, laza "hálót" lehet kötni.
A kézzel kötés csak akkor lesz szép, egyenletes és tömör, ha legalább csukló vastagságú kötőfonallal készíted. Mert ugye a kötésnél a tű vastagságához igazodik a fonal vastagsága. Kisujjnyi vastag fonal duplán nem eredményez egy csukló vastagságú fonalat, vagyis ahogy mondani szokták, szarból nem lehet várat építeni. És akkor a színekről még nem is beszéltünk. Ennek a stílusnak a lényege a nyers, természetes szín. A libafoszöld takaró pl. nagyon ciki.
süti beállítások módosítása