Az Otthontérkép homedecor blogja.

Belül tágasabb

Belül tágasabb

Lámpa: Ami a nappaliban működik, a konyhában nem

2017. május 24. - Otthon

A világításnak tükröznie kell a terek funkcióját és hangulatát, stílusát. Nem mindegy tehát, milyen lámpákat választunk a lakásba.

A lakás belső világítása az otthonunk központi eleme design szempontjából. A lakás atmoszféráját nagyban meghatározza, hogy milyen lámpatesteket választunk: lehet a mennyezetről belógó, egyszerű vonalvezetésű fém lámpa, vagy lehet hatalmas lámpabúra bambuszból. Akármit is válasszunk, egy dolog biztos, ami működik a konyhában az étkezőasztal felett, az nem fog úgy mutatni a hálószobában vagy a nappaiban - és fordítva.

Használhatunk egyféle stílusú lámpákat az egész lakásban, és mindenhová például fekete színű, vékony lámpatestű lámpákat teszünk, de minden helyiségbe olyat, ami oda passzol. A nappaliban a konzolasztalra két kisebb méretű asztali lámpát érdemes tenni, az étkezőbe mennyezeti függőlámpát, az előszobába fali lámpákat és így tovább. A trendeknek köszönhetően rengetegféle lámpa közül választhatunk, a natúr színű, természetes anyagok és a fémes árnyalatok egyaránt megtalálhatók a piacon. Ezekben is többféle stílus közül válogathatunk, art deco, retro, ipari loftos, modern és így tovább. A 2017-es trendeket a Navalla lámpaáruház közreműködésével szedtük össze, mutatjuk is!

Az alábbi kiadó belvárosi lakásban mind a három fő trendre van példa. A nyitóképen a vintage Edison lámpát látni, és a képre kattintva a többi helyiségben található, más stílusú lámpák is láthatók. Ha okosan választunk, minden megfér mindennel: a csiptetős hálószobai lámpa a nappaliban található mennyezeti lámpával.

Kattintson a képre!

9_5.jpg

Az arany és rezes-bronzos árnyalatok a fő trend

A szürke-fekete-fehér színű lakások most nagyon nagy divatjukat élik, rengetegen imádják a skandináv stílust, aminek ezek a fő színei. A monoton egyszerűséget fémes árnyalatokkal érdemes kiegészíteni, azt is a lámpákban jó, ha viszontlátjuk: a rosé arany színű foglalatokban, lámpatestekben, gömb alakú bronzos lámpákban. Nappalikba, étkezőkbe, bárpult felé jó választás. 

A retro és ipari stílus finomabb formában van jelen

A loftlakásokat általában ipari jellegű kiegészítőkkel érdemes feldobni, ehhez pedig ma már nem feltétlenül a klasszikus raktárakban található lámpákat javasoljuk, hanem a finomabb fémes, gazdagabb kidolgozottságú modern lámpákat. A retro lámpákat, amik a hetvenes, nyolcvanas éveket idézik, érdemes központi helyre tenni, hogy egy-egy szobasarkot vagy falat kiemeljünk azzal. Egyáltalán nem kell attól félni, hogy szinte félkész, befejezetlen designt ad a szobának, pont ettől fog működni. 

A vintage Edison stílusú izzókból idén minden lakásba kell legalább egy

A modern városi lakásoktól kezdve a parasztházakig mindenhol jól mutatnak a lekerekített kúp alakú LED-es lámpák. Ma már arra is van lehetőség, hogy a foglalat színűtől kezdve az izzószálak formáján át mindent mi magunk válasszunk ki, így teljesen személyre és a saját otthonunkra szabhatjuk a világítást. Konyhákban, nappalikban mennyezetről lelógatva baromi jól mutatnak.

A lámpák beszerzése az egész lakásba tetemes összegű kiadás lehet, így érdemes körbenézni a neten, hol van éppen leárazás - a hűségakciókat is érdemes figyelni. Kifoghatunk egy jó kis nyár eleji leárazást, mint ami most van a Navallánál, és máris spórolhatunk. A cég képviselőjétől megtudtuk, hogy bár vevője válogatja, ki mennyire követi a trendet, valakinek az ár számít a lámpavásárlásnál. "A lámpaválasztás olyan, mint a bútorvásárlás, aminek néha a családi pénztárca szab határt, másnak a praktikum, a tartósság, vagy épp a minőség a fontos, és szerencsére az sem ritka, amikor a vásárló a vagyoni helyzetét jól kifejező kristálycsillárt keresi" - nyilatkozta Németh Viktor, és hozzátette, hogy a vásárlók ízlése nagyon eltérő, de összességében elmondható, hogy a LED-es lámpák tekinthetők a slágerterméknek. 

"Manapság a LED-világítás a sláger, ami jól láthatóan új korszakot jelent az otthoni világításban. A hatéves lányom otthon már csak az ovis képeskönyveiben lát villanykörtét, a hagyományos izzó már nem létezik, csak hagyományos izzó formájú LED izzó, amit ugyanolyan kicserélni, mint egy hagyományost. Talán meglepő, de ma már többen figyelmek az energiatakarékosságra és környezetvédelemre, mint akár csak 4-5 éve, aminek személy szerint örülök."

A Navalla egyébként a mai trendeknek megfelelően többféle stílusú otthonnak is kínál gyönyörű lámpákat, és a gyerekszobákhoz is szebbnél szebb lámpácskákkal várják a vásárlókat. "A gyártók a termékválasztékukkal igyekeznek felkészülni a sokféle igényre, de ahogy a tömeggyártásban lenni szokott, az egyedi darabokért nem állítják meg a gyártósorukat. Ritka, hogy a választékunkban nem találja meg a gyermek a kedvenc mesehősét, ha mégis így alakul, akkor szerintem egy ügyes apuka egy átlagos lámpaburával és néhány matricával teljesítheti majd a küldetést."

A cikk megjelenését támogatta a Navalla.

A bejegyzés trackback címe:

https://belultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr1412508759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Segna 2017.05.25. 15:54:32

A cikk szövegével nincs mit vitatkozni, de ezt a kiadó belvárosi lakást betenni mint követendő példa... HÁÁÁÁT...
"Ha okosan választunk, minden megfér mindennel: a csiptetős hálószobai lámpa a nappaliban található mennyezeti lámpával." Nem, sajnos nem fér meg, legalábbis így nem ahogy ebben a jobb sorsra érdemes belvárosi lakásban tették.
Nem tudom ki követte el az alábbi berendezést, de siralmas az összhatás. Szedett-vetett, amolyan "albérlőknek jólesz" ócskaságok zsibvásárának tűnik, annak ellenére h biztos több drága dizájn termék is lehet közte.
A nappaliban fájdalmasan ronda és nagyon nem ide való a "csillár" rossz helyen vannak a falikarok.. a sarok étkező a semmilyen lámpájával pedig... brrr...
A konyha rendben van - mondjuk én egy ilyen klasszikus lakásba, még részegen se építenék be egy ilyen panel-álom konyhát, ezzel a legrondább kora hetvenes éveket időző barna üvegförmedvénnyel, de ez ízlés dolga..
A hálón és a folyosón (és a nappalin is) a fantáziatlanságon túl, csak az látszik, hogy a lakberendező nem tud mit kezdeni a nagy belmagassággal. Nem használja ki, talán ellensúlyozni igyekszik azzal a fájdalmas aránytalansággal, hogy mindent az alsó negyedbe szuszakol bele, csupa lapos széles guggoló bútorokkal... mélyen lelógatott lámpákkal...
oké, ez a trend, de akkor mutassa ezt be valami 240cm belmagasságú, modern társasházi lakáskán, ott fiatalos lesz meg modern, itt viszont szegényes. Szánalmas és fájdalmas. Olyan mint amikor a kitelepített grófnő egy tiszta otthonkában feszeng. Szinte látom, ahogy az öreg ház szégyelli magát, és azokra napokra emlékszik, amikor még a jólét, a derűs elégedettség sugárzott róla, nem pedig ez a tisztes szegénység. Ezt látva azt mondjuk, jó-jó tiszta, frissen festett, de...
A lámpák különösen nem ide valók.

KissGecihuszár 2017.05.25. 16:54:40

Konyhában, ill egyéb olyan helyiségben, ahol ú.n. látni kell, nos ott csak és kizárólag "normál", azaz hosszú fénycső, persze abból már csak T5-ös, azaz az ultraslim, természetesen a megfelelő armatúrával csomagkapcsolatan, konyhában inkább opál, melószobában inkább direkt-indirekt (azaz mennyezet felé is fényt adó) , tükrös, raszteres kivitelben.
süti beállítások módosítása