Az Otthontérkép homedecor blogja.

Belül tágasabb

Belül tágasabb

Amikor a panírozás helye határozza meg a tudatot

2017. február 04. - Otthon

Kényelmetlenül elhelyezett hűtőszekrények, a mosogató mérete és a munkafelület kis mérete is sok bosszúságot okozhat a konyhában. Az sem mindegy, hogy hol panírozunk. Tanácsok és szempontok jönnek, hogy időt is megspórolhassunk a jól kialakított konyhával.

Ha nem kell sütő, és elég a főzőlap, kis konyhákban így is el lehet férni, ahogy a II. kerületi Labanc úti lakásban:

9_2.jpg

Kattintson a képre!

A lakberendezési hibákkal nem feltétlenül az esztétikum a gond, hanem az élhetőség, elég, ha nincs elég fény a mosogató felett, vagy ha a hűtőszekrény ajtaja nyílik rossz irányba, vagy már eleve rossz helyen van: máris bénázni kell a reggeli kávé főzésénél, mert nem esik kézre a tej. A leggyakoribb hiba, ha nem jó helyen vannak a legfontosabb bútorok, konyhai eszközök, főleg a gáztűzhely, a hűtőszekrény és a mosogatószekrény hármasa határozza meg, mennyire esik kézre a konyha.

A háromszöges elrendezést javasolják a szakértők, azaz a konyha három falánál kell elhelyezni ezeket, balról jobbra haladva. Ez nem mindig megoldható, vegyünk példaként az átlagnak mondható 30 négyzetméteres belvárosi lakást, ahol a konyha mutatóba létezik. A legtöbb belvárosi lakásban a bejárati ajtó rögtön a konyhába vezeti az érkezőket, és szinte az előszobának sincs helye a lakásban. A konyha pedig egyfajta átjáró rész, egy síkban vannak a bútorok és a konyhai eszközök, és az átjáró máris a nappaliba vezet.

Ennél a Péterfy Sándor utcai lakásnál is kevés a munkafelület, pedig nem tűnik annak. Képzeljük oda a kávéfőzőt, teafőzőt, fűszernövényeket, olajakat, és máris nincs hol panírozni a húst.

2_1.jpg

Kattintson a képre!

A tér hiánya miatt nehezen lehet megoldani a háromszöges elrendezést, és a munkafelület is meghatározott méretű. Ilyenkor van az, hogyha kevés a hely, a nappaliban pucoljuk a krumplit, nem pedig az aprócska átjáró területén. Ezt a problémát talán lakberendező segítségével lehetne megoldani, és a következő felújításnál érdemes átgondolni, hogyan alakítsuk ki a nappalit és az előszobát úgy, hogy a konyha is az élettér része legyen, ne csak egy átjáró.

A zsúfolt munkafelület is megakadályoz abban, hogy gyorsan és kényelmesen elkészítsük például a vasárnapi rántott húst. Ennek ugye tér kell a panírozáshoz, ergo három tányér férjen el egymás mellett, és még a fűszerek, fűszernövények, teafőző, kávéfőző és egyebek is valahogy kézre essenek. A kevés munkapultot ugyan kiegészítheti az étkezőasztal átmeneti konyhapulttá alakítása, de ha többen főznek a konyhában, akkor az is kevés lesz. 

A legfőbb hiba amit érdemes kiküszöbölni, a tárolóhelyek hiánya, vagy rossz felhasználásuk, ne felejtsük el, hogy a nagy belmagasságú lakásokban akár faltól falig szekrényt is építtethetünk, amit az IKEA vagy más bútorgyártó  okos konyhai tárolórendszereivel felszerelhetünk. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr2712159539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lucifer Morningstar 2017.02.05. 09:27:37

Tanulj meg főzni, a konyhai tanácsadással utána foglalkozz.

2017.02.05. 11:28:29

A pulton semmi keresnivalója sincs teafőzőnek, fűszereknek, csetresztartóknak. Főzni a tűzhely mellett lévő 50 cm-es helyen elég. Szabály, hogy menet közben mindent azonnal el kell tenni, mosogatni folyamatosan. Meg persze elég egy nagy deszka és egy jó kés, konyhai kütyük nem kellenek.
A második képen egyébként a hiba inkább az, hohy a tűzhely és a mosogató között nincs munkapult. Jobbkezeseknél a lakberendezési sulikban tanított szabály: hűtő-pult-mosogató-pult-tűzhely-pult. Persze ideális esetben.

Piszkos Freud 2017.02.05. 11:59:09

Ebben az írásban vannak jópofa baromságok, jót röhögtem pár mondaton:

"ne felejtsük el, hogy a nagy belmagasságú lakásokban akár faltól falig szekrényt is építtethetünk "
Mi köze a belmagasságnak a faltól-falig berendezéshez. A nagy belmagasság arra jó pl. hogy a szekrények fölé is tegyél valami tárolót. "Faltól falig"-ban kis belmagasságnál is gondolkodhatsz.

"A zsúfolt munkafelület is megakadályoz abban, hogy gyorsan és kényelmesen elkészítsük például a vasárnapi rántott húst. Ennek ugye tér kell a panírozáshoz, ergo három tányér férjen el egymás mellett, és még a fűszerek, fűszernövények, teafőző, kávéfőző és egyebek is valahogy kézre essenek."

Leírja az értelmes, hogy a zsúfoltság nem jó, de azért telepakolná a pultot minden szarra. Nooormáááális?

Beer Monster 2017.02.05. 18:30:22

@Piszkos Freud: Van ilyen, aki nem tud kávé nélkül élni.
Neki ezt mondod, az olyan, mintha másnak azt mondanád, hogy ne tegyen szappant a fürdőszobába.
süti beállítások módosítása