Az Otthontérkép homedecor blogja.

Belül tágasabb

Belül tágasabb

Így lesz világos a földszinti galériás lakás

2017. december 23. - Otthon

A földszinti, belvárosi lakások hátránya, hogy gyakran alig kapnak természetes fényt. Íme egy remek példa a fényhiány megoldására!

A gangos házakban kivétel nélkül olyan földszinti lakások vannak, amik sötétek, ahova sosem süt be a nap. Ha még galériázzák is a nagy belmagassága miatt, akkor szinte egész biztos, hogy függetlenül attól, milyen az időjárás kint, egész nap felkapcsolt villannyal kell élni a lakásban.

Télen-nyáron. A megfelelő fény az egyik legfontosabb az életünkben, az emberi szervezet nehezen bírja ki állandó sötétségben, előbb vagy utóbb a depresszió tüneteit fogjuk magunkon tapasztalni.

Az alábbi, eladó belvárosi lakásban tökéletesen oldották meg a fénytelenség problémáját: mindenhova beépítették a világítást. A galéria alatt, a falaknál és végig a mennyezeten mindenütt lámpák vannak. A galéria alatti rész a konyha helye, így érthető, miért került annyi izzó a galéria aljára.

A falak minden oldalon oldalsó világítást kaptak, többet is, illetve a galérián is van több lámpácska is. A mennyezeten szinte ahogyan az égboltot megvilágítják a csillagok, úgy helyezkednek el a spotlámpák. Jó ötlet ilyen sötét lakásba mindenhova világítást tenni, biztos, hogy sokszor kell majd használni télen és nyáron is.

Ez a módszer folytatódik a fürdőszobában is, sőt, a másik galérián is, ugyanis a lakásban két galéria is van. Emellett egy mini terasz is helyet kapott, az elrendezése egészen élhető és jópofa. A Palotanegyedben fekvő ingatlan ablakai a belső kertre néznek, így bárki is vásárolja meg, fákat és udvart fog majd látni egész nap.

Kattintson a képre!

1_50.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://belultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr6213508881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2017.12.23. 12:53:57

Wow, ez a nagy trükk? Vegyél 10 lámpát? Hogy erre eddig nem gondoltam.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2017.12.23. 13:21:58

Nálam meg így: imgur.com/gallery/i0PKmwx

(És ez most komolyan egy lakberes blog?! Fasz kivan, de komolyan...)

coolmanpapa 2017.12.23. 16:30:20

De nagy kedvem lenne ebben a szép laksban élni. Hová kössem fel magam?

Sámuel Komlósi 2017.12.23. 20:41:36

Nekem tetszik, klasszul meg lett csinálva, viszont az ár nagyon elrugaszkodott.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.23. 23:41:29

Ez hatalmas ötlet: lámpát a sötét lakásba. Szabadalmaztatni kellene.

Persze ezt is lehetne jól csinálni, de kétlem, hogy itt így van megoldva. Én legalábbis - ha már annyi lámpa működik - úgy oldottam volna meg, hogy a belső világítás színhőmérséklete automatikusan igazodjék a kinti fényhez. Így sokkal természetesebb lenne a hatás.

Egy nagyon egyszerű kapcsolással és minimális programozással megoldható lenne.

Fazakas László 2017.12.24. 07:08:52

Hát - ez az egész sötét lakás világításos buli egy nagy átverés show!
Még szép, hogy lámpákkal és rejtett (vagy nem rejtett) világítással mindent meg lehet oldani, legfeljebb majd 3x annyi lesz a havonta kapott villanyszámla!
Én meg azt hittem, valami trükkös-TÜKRÖS megoldás-félét javasolnak, mint például a Rákóczi téri metróállomáson. Ott (állítólag) tükrökkel, prizmákkal és mindenféle csellel - a felszíni fényt viszik le a mélybe. Egyedül csupán a tükörmozgató mechanika és számítógépes elektronika húzós benne.

Csülkös Pacal 2017.12.24. 19:32:26

Azt még érteném, hogy ha ez egy szuterén kocsmabelső lenne...
Ebből annyi otthonosság sugárzik, mint egy proszektúrából.
Szerintem ilyet már '95-ben is ciki volt tervezni, kivitelezni, de ha a megrendelőnek erre van ingere, igénye...
Azért hihetetlen, hogy ilyen lélektelen, fos munkából is meg lehet élni.
Látszik, hogy a konkurencia már a Lajtán túl él kalandvágyból.

Beer Monster 2017.12.24. 22:04:03

Hogy én erre eddig nem gondoltam!

Nemhogy használható tanács lenne, fessük fehérre a színes falakat, vagy bármi életszerű...

Beer Monster 2017.12.24. 22:07:07

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Milyen fényforrást használnál hozzá?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.25. 19:30:00

@Beer Monster:

Geekeknek és kütyübuziknak kizárólag Wi-Fis, telefonos appról vezérelhető LED-es fényforrást, opcionálisan kézi távirányítós vezérlővel. Ez ugyan nem alkalmazkodik automatikusan a kinti világosság színhőmérsékletéhez, a lámpák sem olcsók, főleg a Wi-Fi miatt, de jól lehet villogni vele (keresési kulcsszavak: variable color temperature LED bulb).

Elektronikában járatosabbaknak inkább 12V-os LED-fényforrásokat (nem drágák a hozzájuk való stabilizált kapcsolóüzemű tápok, 300W-os is kijön 10,000 alatt), 2700 és 5500...6000 kelvineseket (meleg fehér és hideg fehér) fele-fele arányban, páronként egymás közelében, praktikusan egymás mellett. A lámpákat két ágra felfűzni (persze mehetnek ugyanarról az egy tápról), egyikre a meleg fehéreket, másikra a hideg fehéreket. Ezeket egy mikrokontroller két független PWM kimenetéről vezérelni. (Ha nem akarsz dimmelni, akkor elég egy PWM kimenet is.) A mikrokontrollernek legyen még 4 A/D konverter bemenete - a legtöbb típusnak ennél több is van. Ha programoztál már mikrovezérlőt, akkor máris túl bő lére eresztettem. :)

Még annyit, hogy a PWM frekvencia a stroboszkóp-hatás elkerülése érdekében min. 500Hz legyen. Azért kell ilyen viszonylag magas frekvencia, mert a LED tehetetlensége nagyon kicsi, alig van utánvilágítás, ellentétben egy fénycsővel vagy főleg izzólámpával, kondenzátoros simítás meg itt nem alkalmazható.

(Saját belső táppal rendelkező, 230V-os fényforrás (pl. E27es foglalatú vagy LED-reflektor) nem jó, mert terheletlenül megnő az inverter feszültsége. Amikor aztán bekapcsol a PWM, akkor túl nagy feszültség kerül a LED-ekre, így nem lesznek hosszú életűek. Olvastam olyan tanulmányt, amely épp azt taglalta, hogy a LED-ek még kis kitöltési tényező mellett sem szeretik a megengedettnél nagyobb áramot, azaz nincs "átlagolás".)

Beer Monster 2017.12.25. 23:43:48

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Viszont napsütésmentes időben a kinti fény színhőmérséklete 20000 K feletti.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.25. 23:54:31

@Beer Monster:

Na sag schon, akkor nem lesz tökéletes. :D De ha akarod, akkor turbózd fel kék LED-ekkel.

Beer Monster 2017.12.26. 13:46:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: De az marha nagy különbség.
A Philips gyárt 17000 K-es fénycsövet direkt iskolák meg irodák nappali világítására.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.12.26. 15:18:22

@Beer Monster:

"De az marha nagy különbség."

Annyira nem. A fehér LED is kék LED alapot használ, ebből hozza létre a foszforréteg a sárga és a piros színt. Eltérő arányban a különböző színhőmérsékletekhez - pontosabban korrelált színhőmérsékletekhez, mivel LED-nél (és fénycsőnél) nincs folytonos spektrum.

i.stack.imgur.com/lkyXG.png

"A Philips gyárt 17000 K-es"

Be tudsz ilyet linkelni? Én kissé szkeptikus vagyok az iskolai és irodai alkalmazással szemben, mert a normál nappali napfény ugye 5500K körül van, annál több már nagyon kemény. Ráadásul a kék összetevő is nagyon sok benne, ami nem túl szerencsés. Na meg jó drága fénycsőmeghajtók kellenek hozzá, ha dimmelni is akarod, ami szükséges, ha alkalmazkodni akarsz a külső fényhez.

Beer Monster 2017.12.26. 18:18:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

www.lighting.philips.com/main/prof/conventional-lamps-and-tubes/fluorescent-lamps-and-starters/tl5/master-tl5-activiva/927929045253_EU/product

A kissé kékes árnyalat azért kell, mert ez enyhíti kellően a téli fényhiányt. Az égbolt színhőmérséklete például 30000K körül van.
süti beállítások módosítása