Az Otthontérkép homedecor blogja.

Belül tágasabb

Belül tágasabb

Így kell spórolni a villanyszámlán

2016. december 20. - Otthon

Cseréld le a körtéket! - hangzik a válasz sok-sok weboldalon arra a kérdésre, hogyan kell takarékoskodni a villanyszámlát. Bátran állíthatom, hogy ez nem jó válasz, ugyanis nyáron lecseréltem a körtéket, és mindenhol energiatakarékos, ikeás izzók vannak, mégis 14 ezer forint a villanyszámlám. Hogy miért? Mert van tévém, laptopom, telefonom és villanybojler adja a melegvizet. Ráadásul sötét lakásban élek, így hiába süt kint a nap, délután 3-kor már fel kell kapcsolnom az olvasólámpát a nappaliban. Lehetetlen lenne a spórolás?

Modern luxusház eladó Budakeszin

0_26.jpg

Kattintson a képre!

A gázszámla és a villanyszámla az a két tétel, ami féléven keresztül igencsak sokat el tud vinni a házi kasszából - kivéve, ha valaki átalányt fizet, és nyáron is törleszti a téli fogyasztást. Én nem átalányt fizetek, hanem azt fizetem, amit fogyasztok éppen, gázból is, villanyból is. A villanyóra pörgését legális módszerekkel is lehet befolyásolni, bár tény, hogy ehhez is szükséges némi befektetés. A legegyszerűbb módja, ha nem hagyjuk elfolyni az áramot - tudtam meg az idősebb rokonoktól. Ők anno a háborús időszakok alatt gyertyákkal és lámpásokkal éltek, ez is lehet egy megoldás néhanapján, de a wifihez és halk zenéhez szokott lényem igényli az áramot is. 

Akkor is fogyaszt minden készülék, ha stand by üzemmódban van, így az éjszakai 8 órás alvás idejére érdemes teljesen áramtalanítani az összes készüléket, kivéve nyilván a hűtőt. Ha tudni szeretnénk, hogy mennyi áramot hagyunk szabadon akkor, amikor nem is használjuk a kütyüket, érdemes kölcsönkérni valakitől egy spéci mérőt, és csekkolni. Az alábbi tippek segíthetnek visszaszorítani a villanyszámlát, és direkt bojleres háztartásra is megkérdeztem, megnéztem, mivel ugye engem leginkább ez érint.

1. Az okosotthonokhoz használt elosztókat ajánlatos megnézni, és befektetni egybe, ezzel könnyen megszüntethető a készülékek éjszakai stand by állapota.

2. Az öreg hűtők és mosógépek sokat fogyasztanak, erre is jó egy spéci mérőeszköz, mert megmondja, hogy pontosan, hogy érdemes-e lecserélni újakra. Az A+ jelzésű készülékek okosan fogyasztják az áramot.

3. Azok, akik villannyal fűtenek az összes nyílászárót gondosan szigeteljék le - értelemszerűen ez azoknak is hasznos, akik mással fűtenek. A szigetelés a barátunk.

4. Nálam a 6 darab energiatkarékos izzók összesen annyit fogyaszt, mint két sima izzó az étkező feletti lámpában. Ha csak ezen akarunk spórolni, akkor nem fog látszódni a villanyszámlán, minden másra is oda kell figyelni.

5. A villanybojler hőmérsékletét fontos beállítani akkorára, hogy az ember keze ne égjen le kézmosáskor. A bojlerek akkor fogyasztanak sok áramot, ha folyton felmelegítik a vizet, ezért a melegvízzel is lehet spórolni - nem kell kifogyasztani a vizet egy tusolással. A vízkő az egyetlen oka, ha a bojler rengeteget fogyaszt, ezt időről időre ellenőriztetni kell, és fontos megtenni az óvintézkedéseket.

6. A gyertyák meghitt fénye is elég néha esténként, és nincs szükség arra sem, hogy minden este a laptopról vagy  tévéről bámuljunk valamit. Egy jó könyvvel is órák telnek el, anélkül, hogy észrevennénk. 

Ha van bárkinek tippje még, ne tartsa magában, ÍRJA MEG NEKÜNK, AKÁR KOMMENTBEN IS.

A bejegyzés trackback címe:

https://belultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr8912057699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

N0rb1 2016.12.21. 22:18:45

1. Dobd ki az összes energia takarékos izzódat! Használj LED égőket! Ha nem tudod honnan szerezd be keress a google segít.
De ha még így sem megy... Filament LED "izzókat" javaslok, mert 8W fogyasztással közel akkorát világítanak mint egy 75W-os izzó. Vagy menj ki a kínai piacra és vegyél pár ledes izzót 550Ft/db-ért. Már 12W -os is kapható ami 150W-os normál égőnek felel meg.
Persze jön, hogy nem éri meg, mert az is tönkremegy. Miért ne menne tönkre? Ha örökké tartana akkor ki venne új terméket? Csak megsúgom, hogy egy kis elektronikai tudással javíthatóak, persze nem mindegyik. Ami nekem tönkrement annak a 75%-a javítható volt, mert csak egy 0Ohms ellenállás égett meg bennük.

2. Húzd ki a nem használt töltőket, tablet, telefon, stb.
3.
A hűtőszekrényt sem kell az északi sarki hőmérsékleti értékekre állítani.

zenitó 2016.12.22. 03:14:02

Mondjuk alapból nem veszünk sötét lakást.

Kreml propaganda osztály szófiai összekötő 2016.12.22. 04:55:31

Egy 120 literes bojler 80 fokra felfűtése, 5 fokos bejövő vizet számolva majd 10 kWh.
100 liter 30 fokos fürdővíz kb 2,7 kWh.

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2016.12.22. 09:16:25

"spéci mérőt, és csekkolni"
he? tá'n fogyasztásmérőt akartál mondani?
csekkolni? magyarul nem tudsz te gyökér?!
inkább a végrendeleted írd meg te majom.

metal · http://electric.blog.hu 2016.12.22. 09:28:36

Újabb lista hülye ötletekkel, amik összesen hoznak max. 1 ezrest havonta.

has 2016.12.22. 09:40:31

@Kreml propaganda osztály szófiai összekötő: A bejövő víz mág télen is 10 fok felett van. Nem jégkását kelll melegíteni. Amúgy 80 fokra sem célszerú melegíteni, mert ott már jelentős a vízkő képződés, ami a hatásfokát rontja. Ha kevés a 120 liter 60 fokos, nagyobbat kell venni. Persze azt sem lehet elfelejteni, hogy akinek igazán fontos szempont a spórolás, az valószínűleg csak a legolcsóbb megoldást tudja váasztani vásáráskor. Takarékoskodni csak a tehetősek tudnak igazán.

has 2016.12.22. 09:41:54

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2: Ez nem semmi. Ez csak úgy jön belőled, vagy szedsz rá valamit.

has 2016.12.22. 09:42:50

@metal: Nem kis befektetés árán.

egy Hun vagyok Hunniából 2016.12.22. 10:44:14

Valóban a boyler tűnik a legdurvább fogyasztónak! Ám így sem fogyaszthat napi 3kW-nál többet, amiből havi nem egészen 4e Ft adódik, ha nem "éjjeli" tarifáról megy.
De mivel a sok kicsi teljesítményű (főleg ha nem is annyira kicsi!) és ha nagyon hosszú ideig működik, akkor azok is komoly tételt jelentenek.
Nálam a régi hűtőszekrény egy pár száz forintos kondenzátor beépítésével (szaktudás kell!) a 0.6 körüli fáziseltolása (cos fi) 0.99 re javítva a teljesítmény igénye kb.60-80%-kal csökkent (nem ma csináltam, nem emlékszem pontosan. Valami 160/180W körüli értékről 100W-ra körülire emlékszem). De már egy ideje azt sem járatom, hanem a közeli bolti fagyasztó, és hűtőszekrényeket veszem igénybe, ha hideg cuccra vágyom. Ez csak akkor játszik, ha van benned némi megalkuvás.
A laptopom 30W-os a wifi router 8-10W, de mindkettő napi 16órában "jár", emiatt nyáron csak azok jelentik a fogyasztást, ami e kettőre napi 0.6-0.7 kW-nyi, vagyis icipici.
Ám a téli villanyfűtés -inverteres klímával- a jól szigetelt lakRÉSZ fűtésére már feltornássza az éves fogyasztásomat 1000-1100kW körülire (kb. 40.000 FT/év. Nem sok ugye!?
Viszont egy ilyen készülék ára 160.000 Ft plusz a beszerelése 40-70 eFt lehet. Ennyinek minimum MINDIG a zsebben kell lenni, mert nem tudni meddig bírja a "csodafűtő" készülék!
A halk zeneszónak is van ára, a felvett teljesítmény * használati idő adja a napi teljesítmény fogyasztást, amit az árral illetve a napok számával szorozva tudod a havi/éves árát a muzsikának. Ha sokallod lehet be kell érd a sokkal "harmatosabb" hangzású laptoppal, ha az már úgyis "ketyeg".
Ami még sokat számíthat a mosógép, ha sokszor (heti többször, netán több alkalommal egymásután) van használatban. Ez a létszámtól függ elsősorban.
A hűtő ha a hőmérséklet ahol tartózkodik jelentősen melegebb 20 celsiusnál, akkor még az egyébként takarékos eszköz is egyre jobban felpörög!
Úgy számolom, nálad kb. 7kW/nap megy el a boyleren kívül egyebekre, ami rengeteg.
A barátnőmnél napi 10kW körüli a penzum, de ők 4-en vannak amiből 3 nőnemű, a hétvégén a mosógép minium 4-5 kört fut És 3db TV, 1db hűtő, 1db fagyasztó, laptopok, asztali gépek, tabletek, okostelefonok is vannak náluk. Nem keveset mennek azok se! Előny, hogy fűteniük keveset kell, ezzel a módszerrel viszont drágán fűtenek villannyal. Sajnos hiába mondom neki, hogy azokat a ketyeréket amik világító LED-del mutatják az időt (mikro, asztali óra, stb) kapcsolja ki, mert legalább 10W-ot fogyasztanak ami 24 órában kb. negyed kilowattóra naponta, a semmiért. Évente 3500 Ft-ba kerül "keerénként" (!!!) hogy látszik rajtuk a (jó esetben) pontos idő. Sok? Nem feltétlenül, de én azt mondom MINEK!? Főleg ha több ilyen is van.
Tehát a feladat minden bekapcsolt eszköz megmérése! Mosógép esetén a ciklus fogyasztás mérése, az összes használt programon külön-külön! Szerencséd van hogy tél van, ilyenkor a bejövő hidegebb víz miatt több lesz kicsivel mint nyáron, de épp azért kalkulációra tökéletes!
Ha nem jön ki a matek, akkor még egyszer helyiségenként végigmenni, végigmérni! Ha akkor se akkor esetleg kiderülhet, hogy tőled megy a lépcsőházi világítás, vagy a szomszéd műhely garázsa is (NEM az FOG kiderülni!)! A Hűtőt legalább egy hétig mérném félnapi, napi leolvasással
Kb ennyi.

XXXXXL 2016.12.22. 10:55:47

Energetikával foglalkozom és hangosan felnevettem, mikor olvastam, hogy takarékosak a fényforrások de villanybojlert használ... 120 liter vizet 40 fokkal (10-ről 50-re) melegíteni 5,5 kWh fogyasztást von maga után, innentől szinte mindegy hogy a többi fogyasztó A+++ vagy F.
Nem ismerem az épületet, de célszerű lenne megvizsgálni, hogy van-e amivel a villanybojlert ki lehet váltani. Távhős használati melegvíz, földgáz (nem csak gáz, hanem megfelelő égéstermék elvezetés lehetősége is!) vegyes tüzelésű kazánről melegített indirekt tároló, napkollektor stb. Ha kiszámolja egy hozzáértő hogy az adott helyen melyiket olcsóbb kiépíteni, máris indulhat az igazi rezsicsökkentés!

egy Hun vagyok Hunniából 2016.12.22. 10:58:58

És az egyik legfontosabb! MINDIG,MINDENT KIHÚZNI (kapcsolós elosztóját lenyomni!) ami nincs használatban! A mosógépet és a szájzuhanyt ugyanúgy beleértve mint a telefontöltőt, a WIFI routert, a (mikro) sütőt, és a telefon töltő(ke)t. Nincs kegyelem! Csak addig amíg éppen használom!
Nálam csak a laptop nincs sohasem áramtalanítva, de csak mert munkaeszköz, és mert tudja a LI-Ion akkuit 80% töltöttségnél kikapcsolni. De mint írtam így is sokat megy (16h/nap) keveset "alszik".

has 2016.12.22. 11:09:15

@egy Hun vagyok Hunniából: A lakásokbban felserelt mérők csak hatásost mérnek. A meddő a szolgáltatót zavarja. A nagyfogyasztóknál mérik is, aminek ára van.

egy Hun vagyok Hunniából 2016.12.22. 11:09:32

@XXXXXL: Sajnos az nem derült ki hányan élnek a lakásban, és hogy a zuhanyozás (takarékosabb, mert kevesebb meleg)víz kell hozzá, ha tisztálkodni, és nem merengeni megy a használója) vagy netán a jóval kevésbé spórolós kádban ázás (főleg ha még némi(?) melegvíz utáneresztés is történik, mert kihűlt közben ami volt!) amit használ(nak?) a posztoló(ék).

has 2016.12.22. 11:10:29

@egy Hun vagyok Hunniából: Ja, a fogyasztás kWó és nem kW.

metal · http://electric.blog.hu 2016.12.22. 11:13:33

@egy Hun vagyok Hunniából: És ezzel spórolsz havi 1 ezrest (talán).
@XXXXXL: Aha, tehát szerinted akinek van egy működő, jó állapotú villanybojlere, annak megéri áttérnie gázra, napkollektorra,...? Egyszer próbáld már meg számokkal is alátámasztani a hülyeséget. Mennyibe kerül most egy gázbojler? Hozzá a gázterv? Kémény? Beszerelés? És spórol vele havi 1-2 ezer forintot. Nekem kb. 5 ezer forint a bojler számlája, de az nem tűnik el teljesen, mert gázt is fizetni kell, és energia szempontjából nagyjából mindegy, hogy villannyal, vagy gázzal fűtöd fel a vizet, csak abban van különbség, hogy a gáz olcsóbb (vezérelt áramnál nem is olyan sokkal, márpedig a bojlert arra érdemes kötni). Mennyi idő alatt térül meg? És akkor azzal nem is számoltunk, hogy a villanybojler egy kő egyszerű szerkezet, kis túlzással bárki otthon meg tudja szerelni, míg a gázbojlert hivatalosan is csak képzett szakember szerelheti, és nem is érdemes másnak hozzányúlni, mert nagy durr lehet belőle. A napkollektor meg tényleg 0 rezsit ad utólag (bár ez sem igaz, mert alternatív megoldásról gondoskodni kell, mert télen szar időben, mint most nem fog kellő meleg vizet termelni), de mennyi is az induló költsége? Mikorra térül meg? Nagyjából soha.
Hasonló ez, mint az szajkózni, hogy cseréld le a régi hűtőt mosógépet újra, mert kevesebbet fog fogyasztani. De a valóság az, hogy akinek a régi eszköz jól működik, annak tuti, hogy nem éri meg újra cserélni, mert az új árát csak nagyon soká hozza vissza fogyasztásban. Ugyanígy érdemes megnézni vásárláskor az A, A+, A++ közötti fogyasztási és ár különbséget, mert simán lehet, hogy nem éri meg kifizetni a felárat.

XXXXXL 2016.12.22. 11:24:23

@metal: ha kiváltja a villanybojlert akkor megspórolja a fogyasztását. Ha ez 5 Mátyás havonta akkor az 5 év alatt már 300.000 és így tovább. Azzal már valamit lehet kezdeni, de nagyon sok függ a helyi lehetőségektől. Van hogy tényleg nincs más, de az esetek többségében ki lehet váltani a villamos vízmelegítést.
Én havonta 4500 Ft-ot fizetek az áramért, pedig négyen élünk 95 négyzetméteren :) Led lámpa, kompakt fénycső, kombi gázkazán, új készülék vásárlásakor pedig az energiacímke tanulmányozása - ahogy azt Te is írtad.

metal · http://electric.blog.hu 2016.12.22. 12:26:35

@XXXXXL: ha kiváltja a villanybojlert, akkor nem spórolja meg a fogyasztását, csak valamennyit belőle, mert az is fog fogyasztani, amivel kiváltja. És máris nem spórol 5 év alatt 300e-t.
Nekem most kb. 10e a havi számlán (bojlerral együtt), 3 vagyunk. És azon kívül, hogy mindenhol ledes "izzók" vannak, komolyan nem spórolunk semmin. 2 éven belül esélyes egy kis átalakítás a házon, ami fűtéskorszerűsítéssel is jár, akkor valószínű, hogy olyan megoldást választok, ami a meleg vizet is előállítja, de most egy jól működő rendszernél akárhogy számolom nem érné meg hozzányúlni.

has 2016.12.22. 14:11:39

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2: Jól látod. Te vagy az ezgyik mintapéldányuk.
A stílus maga az ember. Ha valaki nem a legszebb magyarsággal fejezi ki magát az hiba, de amit te követsz el, azt gyógyítani kellene. Ajánlom a Balassa utcai intézményt.

has 2016.12.22. 14:14:41

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2: Ha a többi hozzászólásomat is elolvastad volna, bár lehet, hogy az már sok a szűk agyadnak, nem tapsoltam semminek. Te viszont érdemben semmit nem tettél hozzá. Gondolom az már nem megy, mert ahoz el kellett volna végezni legalább az álltalános iskola mind a nyolc osztálát. Sajnállak.

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2016.12.22. 14:26:48

@has: MAGYARSÁGGAL? Miről beszélsz b+? Az talán túlzott elvárás, hogy Magyarországon magyarul írjanak? Ne keljen megfejtőkönyv egy 1.5 oldalas írás értelmezéséhez? Vagy ettől menőbb lesz? Esetleg te, aki véded a seggét? Mellesleg a nyomorult semmi újat nem mond, ennyi erővel csöndben is maradhatott volna.
Szarom le a többi hozzászólásodat, az érdekel (jó ez nem igaz, mert az SEM :P, pont leszarom) amit nekem írsz.

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2016.12.22. 14:33:49

@has: "mind a nyolc osztálát"
Nyó'c elég? Úgy mint neked? 3 első és 5 második? Elég szomorú, hogy ennyit tudtok általában felböfögni. Növeld még kicsit a szókincsed, aztán fuss neki még egyszer ;)

has 2016.12.22. 16:04:02

Ide figyelj ember! Bár a megszólítással a fajhoz tartozókat megsértem.Ne beszéljen helyes magyar beszédről. Te a funkcionális analfabéták közé tartozol. Direkt írtam mind a nyolc osztályt, mert sejtettem, hogy problémát fog okozni a szöveg értelmezése. Ez a három első öt második már ocska szöveg.Bár, ha csak ennyit végeztél, minden érthető.
Röviden összefoglalva egy bunkó paraszt vagy. A paraszt szó pejoratív értelmében. Nem kívánom ezzel a dolgos földműveseket megsérteni.
Mia fenének olvasol olyan írásokat, amihez nem értesz. Ez a mocskolódás pótcselekvés.
Továbbra is ajánlom a Balassa utcai intézményt. Szerintem nagydoktorit írnának belőled.

xclusiv 2016.12.23. 10:28:44

Egy újabb blog ostoba cickbait címmel és 0 tartalommal, megy is a blocklist-re...
süti beállítások módosítása