Az Otthontérkép homedecor blogja.

Belül tágasabb

Belül tágasabb

A teáskanna, ami összefacsarja a szíveket

2017. november 25. - Otthon

A finnek láthatóan szerelmesei a különleges színkombinációknak, a háromféle kék árnyalat az olíva színnel és halvány barnával például egyértelműen észak-európai színkombinációt mutat. Négy évszakuk van ugyan, de a nagyon hosszú, sötét tél uralja az életüket, ez az, ami táplálja a színek használatát az otthonokban és a designban mindenütt.

A svédeké az Ikea, a finneké a Marimekko, és ebből a párhuzamból is látható, hogy aki Helsinkiben beül egy kávéra valahova, még az utolsó teáskanna is olyan designdarab, amitől összefacsarodik a szíve. Az enteriőr és design ízlésben magasan verik a finnek az összes más észak-európai országot, bőségesen merész minták, feltűnő grafikák, egyszerű anyagok és funkcionalitás jellemzik a finn designt.

A sötétzöld, a barna, a könnyű narancsszínek olyan tökéletes arányban megférnek egymással az igencsak bő mintás anyagokon, hogy a zűrzavar és az optikai túlterhelés eszünkbe se jut.

Békés, időtlen és egyszerű a stílusuk, akárcsak a japánoké, emellett elegáns és modern. A természethez fűződő viszonyuk különleges, mivel ugyan négy évszakban élnek, de a sötétség az úr, így a természetből vett minták, színek mindenhol jelen vannak. Az erdő, a tenger, a szigetek, a sziklák és bolygók mind jelen vannak, ami nem csoda: a négy évszak közül a tél a leghosszabb, ami igen sötét.

Van még egy igen rövid nyaruk, ami viszont világosban telik, éjszakai sötétség nélkül, így egyáltalán nem csoda, ha a színeket az otthonaikba csempészik, és éltető energiát, lelki szépséget keresnek azokban - derül ki a Vogue interjújából, amit finn belsőépítészekkel és építészekkel készítettek.

A grafikai mintákra a mesélés jellemző, minden nyomat, minden, amit látunk a finn bútorokon, függönyök és ágyneműkön, valamilyen történet. Optimizmust, szabadságot és önkifejezést látni a finn designban, ami mára kultúrális örökséget is jelent, és az életminőséghez is irányt mutat. Az egyensúly az, ami miatt kijelenthető, hogy soha nem lehet túl sok mindaz, amit akár a Marimekko is készít, és ez az, amit a világon mindenhol meg kellene tanítani. 

Forrás: Pinterest

 

Stílusosan berendezett, észak-európai designt idéző lakásokat Budapesten is találni az ingatlanpiacon. Némelyiket annyira jól felújították és berendezték, hogy semmit nem is kell változtatni, csak beköltözni. Ilyen az alábbi eladó VII. kerületi lakás is.

Kattintson a képre

0_11.jpg

 

Elegáns otthonok Madárhegyen

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr9313111936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása