Az Otthontérkép homedecor blogja.

Belül tágasabb

Belül tágasabb

Ilyen lesz 2017 menő konyhája

2016. december 27. - Otthon

A konyha mint különálló helyiség végleg megszűnik, és élettérként funkcionál majd, ahol nemcsak azért van az ember, hogy főzzön. Például ez biztosan egyre több konyhára jellemző lesz, amit 2017-ben felújítanak, megterveznek, kialakítanak.

III. kerületi, Dunához közeli amerikai konyhás családi ház eladó

0_25.jpg

Kattintson a képre!

A konyha falainak ledöntése egyike az elmúlt tíz év legjobb trendjeinek. Leginkább azért, mert így a konyha nem egy elszigetelt terület, ahova csak anyu léphet be, és csak ő főzhet, hanem a nyitott térrel együtt a család fontos életterévé vált, ahol nemcsak főzni lehet. A nappali sarkában felhúzott konyhák végleg beköltöznek mindenhova, az ELLE Decor előrejelzése szerint ez biztosan az egyik feltétele lesz a jövő évi konyhai trendeknek. Leanne Ford tervező mondta el a lapnak, mire lehet számítani jövőre.

A fehér fogja uralni a konyhákat, már egy ideje ugye megy a fehér mánia, de a konyhában ez eléggé rizikós ugye, gondoljunk csak egy nyári szederlekvár főzésre. A fehér szín a mosogatót is uralja majd, a trendek szerint 2017-ben végleg kikerülnek a konyhából a fémszínű tárgyak. A fehér ridegségét a textúrákkal lehet megtörni, pamut, kő, beton, csempe, fa is mehetnek együtt, a lényeg, hogy bármilyen anyagot keverhetünk egymással csak a szín legyen ugyanaz. 

2017-ben ismét virágkorát éli majd a bárszekrény, bár sokkal letisztultabb módon, mint a hetvenes-nyolcvanas években volt. Akár egy régi könyvespolc is működhet bárszekrényként, a látványban az üvegek szépségére kell ügyelni - minél színesebbek és formásabbak, annál inkább mutatnak majd a hófehér konyhában. A bronzos lámpák, kiegészítők virágkorukat élik majd.

A konyhai berendezések minőségére értelemszerűen jó odafigyelni, de a külső is számít, a tervezőnő véleménye szerint a bronzos árnyalatok és tükröződő felületek az új trend részei lesznek. A berendezéssel együtt a mosogató is idomul a családi-baráti közösségi térhez: dupla mosogatót érdemes tervezni, aminek egyik részébe lehet pakolni, a másikba pedig akár jeget készíteni vagy zöldséget mosni, pucolni. Az előrejelzések szerint tehát nem az anyagok vagy a minták kerülnek előtérbe, hanem a közösségi lét. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr1512051811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Attilajukkaja 2016.12.28. 12:02:07

Az amerikai konyha sajnos nem fozesre valo. Odateheted a kavegepedet, megmikrozhatod a rendelt vagy a fagyasztobol kivett kesz kajat, a pulton latvanyosan osszekeverheted a nagy tal salatadat a vendegek elott, de ha egy rendes porkoltot akarsz kesziteni, akkor beterited hagymaszaggal az egesz lakast. Soha nem koltoznek ilyen lakasba!

odamondó 2016.12.28. 14:42:54

@Attilajukkaja: van olyan, hogy szagelszívó. Ja, hogy te még nem találkoztál vele.

Attilajukkaja 2016.12.28. 14:52:15

@odamondó:
Kedves odamondó!
Szerintem te nem talalkoztal meg igazi konyhaval, mert egy szagelszivo ott olyan, mint halottnak a szenteltviz.
Udv,
Jukka

odamondó 2016.12.28. 16:43:14

@Attilajukkaja: na mesélj milyen az igazi konyha...

2016.12.28. 17:07:34

Hehe..a konyha egybe a nappalival nem az elmult 10 ev trendje. Nalunk mar a 90 es evekben gyorsan terjedt amerikarol es nyugateuroparol nem is beszelve. Ott mar az 50 es evektol ez volt a fo vonal

2016.12.28. 17:57:31

A szagelszívó nagyon fontos, de nem a szag eltüntetésére. Ahol rendszeresen főznek, ott a zsíros pára egy fél év alatt takaríthatatlanul rakodik rá a tűzhely környezetére, a plafon szürke lesz, stb. A szagelszívó azért kell, hogy ne legyen ragacsos mocsok az egész térben. Aki azt mondja, hogy nála ilyen nincs, az nem főz. De sajnos a szaggal nem lhet mit csinálni. Egy gyors tésztaétel nem csinál szagot, meg azt ki is lehet szellőztettni, de ahol fő valami órákig, meg a sütőben konfitálódik a kacsa 5 órán át, ott bizony szag van.

Nekem nem is ez a legfontosabb kérdés egy lakásban, van aki szereti ezt az egy teret, van aki nem.
Viszont szivesen látnám már, hogy végre foglalkoznának az épitészek azzal, hogy egy lakásban van egy csomó más "üzemi" tevékenység, pláne ahol gyerekekis vannak. Gondolok itt a mosásra, teregetésre, vasalásra, hajtogatásra, tárolásra, stb. A legnagyobb hodályokba se terveznek mosókonyhát, meg nem gondolják át, hogy ezek funkcionáljanak is. Én ezért fogok vénségemre építkezni, mert nem tudom elviselni, hogy a 6 lakásom is élhetetlen ilyen szempontból.

kakukkboy 2016.12.28. 18:42:05

Puccos hodáj, nem emberi konyha, ahol rendszeresen főznek-sütnek.
Szagelszívó gáztűzhelyhez? Egy rendesen szigetelt kégliben azonnal leszerelik a gázosok az órát!

altimus 2016.12.28. 22:54:16

@odamondó: a szagelszivo szart se er, meg a legjobb se. arrol nem is szolva, hogy elviselhetetlenul hangos.

altimus 2016.12.28. 22:57:03

@kakukkboy: nem feltetlenul. a szagelszivot termeszetesen nem lehet egy kemenybe kotni pl. egy cirkoval, de ennyi az egesz amire figyelni kell.

habanera 2016.12.29. 00:45:02

nekem amerikai konyhás nappalim van, és meglehetősen nagy háztartást vezetek. Vendégség előtti napon szoktam megfőzni azokat az ételeket, amikhez sok órai munka kell (vadpörkölt, gulyás, töltött káposzta, stb.) A főzés végén többször 10-20 perces teljes átszellőztetést végzek, a vendégség napján is, hogy a szagokat kiűzzem. Még soha sem volt kellemetlen ételszag vendégváráskor. Bár az is igaz, hogy a legtöbb esetben nyitott ablak mellett vagy nyitott teraszajtó mellett főzünk, még télen is.

ekat 2016.12.29. 10:22:24

@altimus: A francokat. Nyílt égésterű cirkó és szagelszívó nem üzemeltethető egyszerre. Ezt most már az a szerencsétlen anyuka is tudja, akinek nemrég meghalt a sportoló kislánya fürdés közben azért, mert a nő főzéshez nekiállt páraelszívót használni...
Nálunk sem lehet, vécészellőztető sem, persze ezt én nő létemre nem tudtam volna, de a férjem rögtön mondta, hogy nem lehet; a cirkónak levegőre lenne szüksége, de azt az elszívó hatalmas erővel kiszívja, és így szénmonoxid keletkezik.
Amúgy egyszer veszett gázszag miatt le lett állítva a gáz a házban, és a Gázművek végigjárt minden lakást, és csak minden előírt feltétel teljesítése után kapcsolták vissza a gázt. Noha volt szellőzőluk a fürdőszobánk ajtakán, előírtak még egyet, és a konyhában az ablakra két darab résszellőzőt. (Imádnivaló, mert húz be rajta a hideg meg a fával fűtők bűze. Úgyhogy gyűjtők már lakástakarékppénztárral a zárt égésterűre, bár akkor még mindig ott a gáztűzhely.)

2016.12.29. 10:48:52

1. Nyílt égésterű gázkazánt már be sem lehet építeni. Talán már forgalmazni sem.
2. Nekünk engedélyezték az egyterű lakótérbe elszívó ellenére, csak a konyhában a tűzhelyhez legközelebbi ablakra szellőzőt kellett beszereltetni. Mondjuk szívbajt kaptam, amikor a szép, jól szigetelő ablakkeretet szétbarmolták, hullott a műanyag forgács. Azóta "cúgos" az az ablak, utálom is.
Bár nem értem, hogy a zárt égésterű kazán a levegőt kintről szívja, oxigént nem vesz el a lakástól, ki sem bocsájt semmit, külön kéményt kellett építtetni, akkor minek ezt ennyire szigorítani.

Attilajukkaja 2016.12.29. 11:27:49

@Hortenz: @odamondó:
" A szagelszívó azért kell, hogy ne legyen ragacsos mocsok az egész térben. Aki azt mondja, hogy nála ilyen nincs, az nem főz."
Igy van! Raadasul a szagokat sem szivja el teljesen. Legfeljebb a nagyjat.

"A legnagyobb hodályokba se terveznek mosókonyhát"
A nagyokban en mar lattam ilyet, de a kisebbeknel is lehetne tervezni kozos mosodakat tarsashazakon belul, ahogyan az USA-ban teszik.

@habanera:
"Még soha sem volt kellemetlen ételszag vendégváráskor."
Igen, de eleg sok munkadba es szelloztetesbe kerult. :o)

odamondó 2016.12.29. 13:06:47

@Attilajukkaja: dumálsz, de azt még mindig nem mondtad meg hogyan lesz akkor tökéletes a lakás. Meg a konyha.

Attilajukkaja 2016.12.29. 15:17:24

@odamondó:
" dumálsz, de azt még mindig nem mondtad meg hogyan lesz akkor tökéletes a lakás."
Felesleges sertegetned a masikat. Se en, se mas nem tette ezt veled.
Es ha meg ennyi komment utan sem ertetted meg, akkor itt van a megoldas: a konyhanak egy kulonallo helysegnek kell lennie a lakason belul. Ajtoval, ablakkal.

Attilajukkaja 2016.12.29. 16:50:09

@odamondó:
" hogyan lesz akkor tökéletes a lakás. Meg a konyha."
Kicsit gondolkodtam ezen, es eszembe jutott nagymamam falusi haza. Ott volt egy rendes es egy nyari konyha. Neha meg telen is a nyari konyhaban fozott meg bizonyos dolgokat, ha ugy adodott.
Ha nekem lenne penzem egy nagyobb lakasra, ott is ket "konyha" lenne. Egy amerikai stilusu kisebb reggelizo konyha, es egy masik, ami egy kulon helyseg lenne. Abban lehetne igazan fozni! Na hogy tetszik?

odamondó 2016.12.29. 17:50:46

@Attilajukkaja: ez már egy válasz, de a szagra nem :) az ajtón ugyanúgy átmegy az illat. Emlékszem gyerekkoromból. Vagy körbeszigeteled?

Attilajukkaja 2016.12.29. 18:25:34

@odamondó:
"az ajtón ugyanúgy átmegy az illat"
Akkor marad a nyari konyha megoldas. :o)
Az igazsag, hogy mostansag egy kis lakasban tengetem az eletem, ezert nagyon jol tudom, mit jelent egy ajto vagy egy ablak a konyhan. Ugy gondolom, hogy egy ajto vagy ablak nelkuli konyha sokkal rosszabb, mintha egyik sem lenne.
Es koszi az otletet, mert egy jol szigetelt konyhaajto tenyleg sokat dob majd az illuzorikus luxuslakasomon. :o)
Persze szagelszivo is lesz benne!

odamondó 2016.12.29. 19:46:31

@Attilajukkaja: ja régen a nyári konyha lényege az volt, hogy az iszonyatos nagy hőterhet amit a konyha generál azt egy másik épületbe helyezték át ami nem a közösségi tér és maradhat a lakás hűvös. Ennek ma szintén nem sok értelme mivel egy jó konyhába indukciós főzőlapot kell tenni és akkor a sütésen kívül a jelentős hőterhelés megoldott.

A szagelszívót pedig újragondolhatnád. ;) Hidd el egy főzött étel illatát simán elszívja mivel az egész lakásból az étel felé áramlik a levegő ami onnan távozik.

kakukkboy 2016.12.29. 20:32:45

@altimus: Téves.
Nálunk a konyhai gáztűzhely fölé tetettük az átépítéskor, bár nem lett bekötve a padlástérbe egy közdarab hiányában. Később a kéményseprő, és gázosok is szóltak, ne is üzemeltessük a kivezető gégecsővel, visszaszívhatja a kéményból az égésterméket, a jól szigetelő ablakok miatt! Így azután maradt nagyritkán "zsír-bűz csökkentő"-nek töpörtyűsítés- hússütéskor, bár a hangja őrjítő még csukott ajtók mögött is.
Lányoméknál szintén szóltak, hogy csak nyitott ablaknál használják! Akkor meg mi a túrónak?

Attilajukkaja 2016.12.30. 10:05:26

@odamondó:
A nyari konyharol jutott eszembe a ket konyhas megoldas, ha mar valaki ragaszkodik az amerikai konyhahoz (is).
A szagelszivon pedig nincs mit gondolkodnom. Tobb konyhaban foztem mar, ahol volt es edes keveset ert. Nem mondom, hogy semmit, de keveset. Ipari meretu szagelszivot pedig nem szivesen latnek/hallgatnek a nappalimban.

odamondó 2016.12.30. 12:02:32

@Attilajukkaja: annyit tudok mondani ez olyan mint a mosogatógép. Márka és típus függő mi mennyire üzemel.
süti beállítások módosítása