Az Otthontérkép homedecor blogja.

Belül tágasabb

Belül tágasabb

Ha penész van az albérletben

2017. január 25. - Otthon

Fel lehet bontani a penészedő falak miatt a lakásbérleti szerződést? Kinek a felelőssége kipucolni a penészt, a tulajdonosnak vagy a bérlőnek? 

Hosszú távra kiadó ez a gyönyörű full luxus Falk Miksa utcai lakás

5.jpg

Kattintson a képre!

Mit lehet tenni, ha a bérlő a lakás használatba vétele előtt nem látta, nem vette észre, esetleg még nem is volt ott, vagy elkerülte a figyelmét, hogy a fürdőszoba egyik sarka elég szépen penészedik? Klasszikus probléma, főleg azokban a kiadó belvárosi lakásokban, ahol a fürdőben nincs megoldva a szellőzés: se ablak, se beépített szellőző nincs, így marad az ajtó állandó nyitva hagyása. De az sem elég.

Több lehetséges verzió is van, ha kiderül, hogy penészesek a falak az albérletben, és nyilván sok múlik azon is, mennyire jóarc a tulajdonos, és hogy mennyire részletes a lakásbérleti szerződés. Ha a lakásba költözéskor, közvetlenül utána 1-2 héttel veszi észre a bérlő, hogy penészes a fal, akkor érdemes azonnal fotót készíteni róla, és elküldeni a tulajdonosnak. Aki asztmás, értelemszerűen gondolja át, mennyire akar küzdeni a helyzettel, a penészgombák nagyja csak akkor tűnik el végleg, ha a szellőzés problémáját megoldották, és ha leverték a vakolatot, lekenték a falfelületet, és újrafestették. 

Nem biztos, hogy a tulajdonos tud a penészessé vált falakról, a legtöbben ugye nem ott élnek, csak nagy ritkán járnak a lakásban, és meglehet, hogy az előző lakó nem szólt a problémáról. A nyers és durva kommunikáció mindenképp kerülendő, hiszen mindenki érdeke mihamarabb eltüntetni a penészt. A célt kell szem előtt tartani, ami akár az is lehet, hogy a bérlő azonnal el akar költözni, vagy vissza akarja kérni a kauciót: a lakásbérleti szerződések erre nem térnek ki, de!

A tulajdonos kötelessége a bérlemény rendeltetésszerű használatának biztosítása, így a penészedő falakat neki kell megoldani abban az esetben, ha közvetlenül a beköltözéskor, vagy az ott töltött első fűtési szezon elején jelennek meg a penészfoltok. Ez egyértelműen a tulajdonos felelőssége, így lehetőség van a lakásbérleti szerződés azonnali felmondására. 

Abban az esetben, ha a bérlő él a lakásban már évek óta, és az ő hanyagsága, a szellőztetés hiánya miatt alakult ki a gond, akkor a bérlőt terheli a felelősség, hiszen ő nem használta rendeltetésszerűen a lakást. Ebben az esetben a tulajdonosnak joga van felelősségre vonni a bérlőt, és akár ő is felmondhatja a szerződést. Az állagmegőrzés a bérlő kötelessége, ezt írja alá mindenki a lakásbérleti szerződésben.

7 szobás családi ház havi 440 000 Ft-ért kiadó

9_1.jpg

Kattintson a képre! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr7812148517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amusing 2017.01.26. 04:52:16

minden lakás penészedik, ha nem fűtesz benne, mert neked elég a 15 fok és nem szellőztetsz, mert azzal is csak hül a lakás. Nehéz bizonyítani, hogy ki a hibás....

Arcade Macho 2017.01.26. 09:43:10

abban a pillanatban amikor kivettek a lakast meg nem peneszedett...
egyeb kerdes?

alex4 2017.01.26. 11:09:38

Szvsz, albérletben (ahogy a cím mondja) nem gond, hiszen ott lakik a főbérlő is egy másik szobában... :))
.
Persze, ha bérelt lakásról van szó, az mindjárt más...

hooopp 2017.10.08. 09:47:40

Nekünk is ez van, el kell költöznünk mert nem hajlandó vele foglalkozni a lakás bérbeadója. Jár nekem a költözés miatt kifizetendő összeg?
süti beállítások módosítása