Az Otthontérkép homedecor blogja.

Belül tágasabb

Belül tágasabb

Nappali: Hogyan válasszunk kanapét?

2017. augusztus 27. - Otthon

A lakás lelke a nappali, annak is a középpontja, a kanapé. Nem mindegy, hogy milyet választunk, és az sem mindegy, hogy hova tesszük. 

A rendelkezésre álló pénz nagyban meghatározza, milyen kanapét fogunk vásárolni. Szándékosan a fogunk kifejezést írtam, mivel a legtöbb ember általában olyan kanapét néz ki a neten, amit szinte biztos, hogy nem fog tudni azonnal kifizetni.

Gyönyörű darabokat kínálnak a Bo Conceptben is, de többnyire megelégszünk azzal, amit az IKEA-Kika világa kínál, vagy esetleg használtan beszerzünk egyet. Vannak a piacon szép és kényelmes darabok elérhető árakon, és természetesen vannak igen borsos áron szép-kényelmes, nem szép-nem kényelmes kanapék is. Az egyéni ízlés mindenképpen meghatározza, mit vásárolunk meg, és az sem mindegy, mekkora helyünk van rá a nappaliban.

A kicsi nappaliba nem fér el a többszemélyes verzió, így pontosan le kell mérni, mekkora helyünk van rá. Ehhez pedig nagyjából a lehető legjobb helyre kellene tenni, oda, ahol nem elvesz a térből, hanem kiemeli azt. Általánosságban elmondható, hogy a kanapé olyan helyre kerüljön, ahol az ajtó és az ablak könnyen és gyorsan megközelíthető - ajtó melletti falra jobbra vagy balra, az ablaktól kellő távolságra.

Amennyiben szeretnénk dohányzóasztalt vagy más asztalkát a helyiségbe, akkor azt is mérjük le. Általában körülbelül 35 cm és 45 cm távolság szükséges a kanapé és az asztalka között. Így tervezzünk az üzletekben: hány személyest vásárolunk, milyen anyagból legyen, legyen-e karfája, sarokkanapé szóba jöhet-e.

A legtöbb nappali pontosan ugyanígy van berendezve, mint ahogy az alábbi eladó Örs vezér téri lakásban látható. Az egész falnyi szekrénysor bár praktikus, de nem szerencsés választás, a sarokkanapéval együtt teljesen uralják a szobát - alig marad hely arra, hogy a gyerek játsszon vagy hogy egy nagyobb társaság kártyázzon például.

Kattintson a képre!

4_9.jpg

A nappali tervezésekor jó, ha kitalálunk egy formát vagy mintát, ami végigköveti a nappalit: párnahuzaton, függönyön, vagy akár a kanapén is megjelenhet. Kell, hogy legyen fókuszpont, a tévé, a kanapé vagy egy olvasósarok is szóba jöhet. Amennyiben nagyobb kanapé mellett döntünk annak ellenére, hogy kisebb helyiség áll rendelkezésre, viszont nagy a család, és sokan használnák, akkor célszerű minden más bútort a falra tenni, és szabadon hagyni a padlót. Továbbá az ajtótól kellő távolságra tegyük a kanapét, legalább 90 cm távolság jó, ha van a kettő között.

A nagycsaládosoknál ahol kisebb gyerekek vannak, a puha, nem karfás, könnyen mosható anyagú kanapék jöhetnek szóba, amíg a fiatal felnőttek, akik most költöznek össze és kezdik el a közös életüket, akár bőrkanapét is választhatnak. A bőr ellen szól, hogy könnyen kikopik és megreped, de a boltokban kapható ezekhez speciális bútorápoló.

A bejegyzés trackback címe:

https://belultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr7912779816

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.08.27. 21:29:38

A beágyazás a halálom volt anno, hálószoba oszt jónapot.

BNati 2017.10.21. 19:45:21

Valóban ma már nem olcsó egy minőségi és jó kanapé. És sajnos kis méretben alig lehet kapni őket. Azért a Rio Designnál én találtam kisebbet és elfogadható áron és már nem csak magamnak :) igaz kompromisszum volt mert a kiindulás ez volt: www.riodesign.hu/ulogarnitura-kanape-fotel/ada-atlanta-egyedi-ulogarnitura

Nick a banya 2017.11.03. 23:26:11

Gyerek(ek) mellett még a bőr is praktikusabb a textilnél, de a műbőr az igazi. Csak letörlöm, és minden eltűnik róla.
süti beállítások módosítása