Az Otthontérkép homedecor blogja.

Belül tágasabb

Belül tágasabb

Álom: Tipikus marokkói hangulat

2017. szeptember 07. - Otthon

Marrakech titokzatos, érzéki és igazi keleties város, ami rengeteg turistát vonz évről évre. A Vörös Város marokkói stílusa igen inspiráló. 

A sajátságos formájú kapuk, a masszív fából készült bútorok és a rézszínű, aranyszínű dekorációs elemek olyan összhangban jelennek meg a marokkói stílusban, ami egyedi és utánozhatatlan. A városra jellemző szűk sikátorok, titkos kertek és minaretek világa visszaköszön a belsőépítészetben, elég, ha csak a lenyűgöző mintájú csempékre és kerámiákra gondolunk, amik akár ősi romokat is megidéznek. Perzsa kertek, ókori római pompa és az arab kultúra kereszteződik Marrakechben, főleg a városra jellemző riadok belsőépítészetében látni a stílusok és korok keveredését. 

A marrakechi riadokat (szállás fajta) a központi terasz jellemzi, buja növényzettel, kerttel, egyfajta privát szentélyek a külvilágtól elzárva. Fényűző szökőkutakat is találni, de nagyon nem a Margitszigeti szökőkút szerű fényűzést kell elképzelni, hanem pont ellenkezőleg, egyszerű, letisztult és elegáns, semmi színes világító csóva.

A klasszikus építészeti jelleg is ott van ezekben a házakban, a boltíves ajtók, oszlopos verandák és átjárhatóság a folyosókon. Érdekesség, hogy a nyugati komforttal szemben Marrokóban a riadok központi kertjét és medencéjét tilos használni, azokban csak gyönyörködni lehet, továbbá a belső hálószobák is tiltva vannak, csak és kizárólag a közös szobákban a kanapékon lehet elheveredni. A hálók valóban teljesen magánszférát jelentenek.

Ilyen egy tipikus marokkói riad:

Kép: Elle Decor Olaszország

A keleties hangulatot kiválóan lehet vegyíteni a skandináv és letisztult stílusjegyekkel. Az alábbi kiadó Lágymányosi utcai lakásban pontosan ezt tették a tulajdonosok, és amit végeredményként kaptak, az egészen csodálatra méltó. 

Kattintson a képre!

lagymanyosi_utca_kiado_lakas.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr912780854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása