Az Otthontérkép homedecor blogja.

Belül tágasabb

Belül tágasabb

Íme a klasszikus Chesterfield kanapé

2016. október 30. - Otthon

A kúria-szalon hangulatát idézi az örökzöld Chesterfield kanapé, ami a 18. század óta vitathatatlanul kiérdemelte a helyét.

chest_ot.jpg

A modern kúria hangulatú nappalik elengedhetetlen darabja a klasszikus, barna színű Chesterfield szófa. A bőrborítású, mély-gombos bútor eredetét rejtély övezi, az egész biztos, hogy anno Paul Flemming nyerte el a szerzői jogot. Az anekdoták szerint élt valaha egy Chesterfield nevű főnemes, aki egyfajta divatszakértőként is ismert volt, és aki a halálos ágyán a barátjának azt mondta: Mr. Dayrolls, adjon egy széket. Aztán meghalt. A kissé zavaros történet ugyan nem ad magyarázatot arra, hogyan lett a ma ismert Chesterfield szófa, maximum az elnevezésre lehet magyarázat.

Az eredeti kanapé biztosan a 18. századtól eredeztethető, akkor jött divatba a mélyen gombolt bútor, de bársonyból, nem bőrből. A szófa legfőbb szembetűnő tulajdonsága, hogy a karfa egy magasságban van a háttámlával, ez a kezdetek óta így van. Az évszázadok során az anyagon és a gombok behúzásán változtattak a tervezők, a bársonyt a bőr váltotta fel, a gombok pedig egészen mélyen ülnek a ma kapható Chesterfield kanapékon. 

A szófa sokáig egy bizonyos stílust jelképezett, gondoljunk csak arra, hogy húsz-harminc évvel ezelőtt koloniál szekrénysorok és perzsaszőnyegek mellé vásárolták a kedvelői. Ma már a letisztult, fekete-fehér skandináv stílushoz is használható, jól passzol a nőiesen elegáns, arany színű kiegészítőkkel telepakolt glamouros nappalikhoz, de az eklektikus stílusban is tökéletesen helytáll: modern polcrendszerek és antik fiókos szekrények mellett is mutatós darab.

Nem olcsó, használtan is a zsebbe kell nyúlni, és az se szól mellette, hogy a bőr anyagot az évek alatt szépen ki lehet ülni, megkoptatni. Ma már bársony anyagból is egyre népszerűbb, sőt, akár szürke szövettel is megvásárolható. Vigyázni kell rá, és drága (300-400 ezer Ft), viszont örök darab, ami bármilyen színű díszpárnával és szőnyeggel a lakás éke lehet.

Kép: Pinterest

 Késő barokk jellegű kúria eladó! A ház a Testvérhegyen van, természetvédelmi terület mellett közvetlenül

1_2.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr2011845585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

calen 2016.10.31. 16:32:02

Végre megtudtam, milyen egy Chesterfield kanapé. Arthur Dent, helló! :)

Kelly és a szexi dög 2016.10.31. 19:30:35

irodába, tárgyalóba, előtérbe jó a bőr...

kultúrpesszimista 2016.10.31. 21:14:22

Kelly és a szexi dög: hát meg otthonra! - nagyon kiváló.
süti beállítások módosítása