Az Otthontérkép homedecor blogja.

Belül tágasabb

Belül tágasabb

Nehéz megszabadulni a kajafüggő molylepkéktől

2016. november 15. - Otthon

A köznyelven étkezési molylepkékként ismert kártevők a hiedelemmel ellentétben nem csak úgy megteremnek a lakásban maguktól. Biztos, hogy a boltokban beszerzett, csomagolt ételekkel kerülnek a konyhai fűszerek mellé, és esélyes, hogy a zabpelyhek, mák, és hasonlók zacskóival visszük be őket  a házba. Takarítással és a teljes konyhai fűszerek kidobásával meg lehet tőlük szabadulni, de nem örökre.

moly_ot.jpg

Fotó: Wikipédia

Tévhit, hogy kétféle molylepke van Magyarországon, a Wikipédia szerint 2011-ben több mint 2000 molylepke fajt regisztráltak. A három legnépesebb molylepke fajtából több mint kétszáz éldegél velünk együtt. Egészen egy héttel ezelőttig én is azt hittem, hogy két molylepke van, az, amelyik a nagyi bundáját eszi, és amelyik miatt 20 000 Ft értékű fűszertől voltam kénytelen megválni. Belakták ugyanis a konyhaszekrényemet, egész szép példányokat hízlaltam fel a Tom Kha leves fűszerrel, és a sarki kínaiban vásárolt zabpelyhemben is bőven akadtak élőlények.

Sok-sok guglizás után még mindig nem lettem okosabb, hogyan lehet tőlük gyorsan és végleg megszabadulni. Szóval minden idősebb háziasszonyt, szomszédot megkérdeztem, ő találkozott-e a problémával, és hogyan oldotta meg. A válaszok egytől egyig ugyanazok voltak: csak a domestosos takarítás segít, és minden fűszertől meg kell szabadulni. De mindentől. Az biztos, hogy a következőket szeretik, de nagyon:

- pirospaprika, legyen az bármilyen csípős is,

- zabpehely, ilyen-olyan magos müzlik, minden ami mag

- mák,

- őrölt dió,

- bab, rizs, lencse, liszt.

Azt is megtudtam, hogy hogyan lehet végleg megszabadulni tőlük: úgy, hogy nem viszem haza. Ennek a legjobb módja az, ha a zacskós terméket, amit vásárolok, a fény felé fordítom, és az üres részeken megnézem, mi van benne - tudtam meg. Az üres részeken pókháló szerű nyálkás apró indákat kell keresni, hés a van a zacskóban, akkor semmiképp nem szabad megvenni. Állítólag ez a jele annak, hogy molylepke peték vannak az élelmiszerben. Az is segít, ha a drágán megvásárolt fűszereket a hűtőben tároljuk, és csak egy kis, lezárt üvegnyit teszünk ki a konyhaszekrénybe - még akkor is, ha sok melóval jár, és hülyén néz ki a hűtő tartalma.

A netes és háziasszonyok tanácsai szerint is fontos, hogy minden legyen jól zárható  - ha valamivel bevisszük ismét a lakásba az élelmiszer molyt, csak azt az egyet kelljen kidobni. Ezt én ugye nem így tároltam eddig, több kisebb kosárban tároltam a fűszereket, egymás mögé rendezve. A megelőzés és a teljes fertőtlenítés mellett az élelmiszer molylepke csapdát is be kell tenni a konyhaszekrénybe, ezekkel együtt tényleg 1-2 nap alatt meg lehet szabadulni a kártevőktől. Nekem összesen három hétbe telt, mire kiirtottam őket, és óvatosabban vásárolok, nehogy mégegyszer tenyésztővé váljak.

Bazilikára néző panorámás lakás kiadó

1_6.jpg

Kattintson a képre!

Nagyszerű ingatlanok a belvárosban!

A legszebb panorámás lakások!

A bejegyzés trackback címe:

https://belultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr9511845849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ráérek 2016.11.16. 10:42:54

Én a lisztféléket gyanústom elsősorban. És mivel azok papírzacskóban vannak, nem tudod "átvilágítani" őket. Nem egyszer észrevettem már, hogy a nagyáruházakban a lisztes polcok környékén is repdesnek a molylepkék. :-(((

Ráérek 2016.11.16. 10:44:21

Ja, és még egy tipp is: mivel általában a peték vannak benne a lisztben/egyéb gabonatermékekben, érdemes néhány napra betenni őket a fagyasztóba, majd utána átszitálni.
(persze ez müzlinél nem műxik...)

Ariane40 2016.11.16. 11:10:35

A pucolt dió is kedvenc helyük, és bármilyen olajos magvak. :-(
Ráadásul valahogy belemásznak (és belepetéznek) a lezárt üvegekbe is. Vajon hogyan????

Nutellás üvegekben tartom ezeket a magvakat, és a múltkor totál át volt hálózva az egész üveg tartalma. :-(

handax 2016.11.16. 11:21:40

üveg: a legjobb az a fajta műanyag vödör, amiben a savanyúságokat is árulják, tehát a pattintva záródósak. Ugyanígy az is jó, ha tölcsér segítségével rendes PET palackba töltesz át mindent, annak a zárja is jó. Feromoncsapdával max azt éred el, hogy a szomszéd lepkéinek egy részét is Te irtod ki, végleges megoldást nem jelent szerintem.

2016.11.16. 11:59:19

Lakótelepeken pl. a szellőzőcsatorna leszúnyoghálózása nem rossz ötlet.

Treff Bubi 2016.11.16. 12:43:07

Nekem a vásárlás utáni 24 órás mélyhűtőzés bevált, utána meg én is a hűtőszekrényben tartok minden veszélyeztetett élelmiszert.

Mille38 2016.11.22. 07:25:41

Drogériában lehet kapni feromonos ékelmiszermoly--csapdát, amit az első példányok megjelenésekor kihelyezve töredékére csökkentheő a kártétel.
süti beállítások módosítása