Az Otthontérkép homedecor blogja.

Belül tágasabb

Belül tágasabb

Minden, csak nem unalmas a tapéta

2017. január 18. - Otthon

Színes, virágmintás tapétákkal lesz vidámabb a lakás, a trendek elképesztő színkavalkádot és stílust vonultatnak fel.

Szaunás lakás eladó a Múzeum körúton

13.jpg

Kattintson a képre!

Papírból falburkolat egészen a 16. századik egyáltalán nem készült, a burkolat funkciója évszázadokon át a szigetelés volt, nem pedig a díszítés. A ma ismert tapéták világméretű térhódítását az ipari forradalom tette lehetővé, amikor már nagyüzemben gyárthatták a papírból készült falburkolatokat. Mindaddig drága szövetanyagokból, bársonyból, bőrből vagy selyemből készültek a szalonok burkolatai - természetesen a gazdagok házait jellemezték. 

A tapéták mintáit és színeit egészen mostanáig az adott kor divatja határozta meg, gondoljunk csak a barokk és a rokokó stílusokra, amikor is aligha születtek díszesebb falburkolatok. A 18. és a 19. században a barokkos túlzásokat leváltották a babérkoszorú és oszlopos mintájú tapéták. A fényűzés netovábbját a kelet-ázsiai kelmék jelentették, amiket szintén előszeretettel használtak tapétaként. Nem csoda hát, ha egyszer csak elérkezett a pont, hogy valaki kitalálta, mi lenne, ha jóval olcsóbb, de hasonlóan káprázatos falburkolatok készülnének. Például papírból.

Hogy miért is fontos a mini történeti áttekintés: amíg régen korszakonként változtak a színek és minták, 2017-ben gyakorlatilag mindenféle mintájú és színű tapétát meg lehet vásárolni. A képzeletnek csak a pénztárca szabhat határt, ma már nemcsak a felső tízezer otthonaiban lehet díszes és gyönyörű a tapéta, hanem bárkiében. Mutatjuk, mi mindennel lehet ma tapétázni, egy jótanácsot még hozzáteszek: elég, ha csak egy fal lesz tapétával burkolt, az is gyönyörűen mutathat a lakásban. A metálos felületű, az interaktív (rajzolható) tapéta, a virágmintás vagy állatmintás tapéta és a téglafalnak tűnő tapéta is 2017 falburkolat trendjeit képviselik. Bőven van miből válogatni.

Fotó: Designers Guild, Hephaistos

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr7512132591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.01.20. 15:31:12

"egy jótanácsot még hozzáteszek: elég, ha csak egy fal lesz tapétával burkolt, az is gyönyörűen mutathat a lakásban."

Nem is rossz ötlet, de szerinted meluyik falat érdemes leginkább tapétázni? Amelyiken az ablak is van, vagy az ablakkal szemköztit?

élhetetlen 2017.01.20. 18:42:07

Na, és így a világgal szembe. Tapéta, feljön az sarka, elő fordul, igen, póklaktanya. Lambéria? Soha. Nem tudom, mi van alatta. Csak festett fal.
süti beállítások módosítása