Az Otthontérkép homedecor blogja.

Belül tágasabb

Belül tágasabb

Hogyan válasszunk növényt az erkélyre?

2017. március 16. - Otthon

Egyre többet süt a nap, lassan átállítjuk az órát, és a nappalok sokkal hosszabbak lesznek. A napsütéses órák számának növekedésével és a március idusának ünneplésével itt az ideje arról is beszélni, hogy milyen növényekkel díszítsük az erkélyt, ami a reggeli kávézásnak vagy az esti könyvolvasásnak is helyszíne lehet. Akár egy bérelt panel lakás erkélyét is teleültethetjük, csak rajtunk múlik. 

A nyáron szép, virágzó erkélyt már most elő kell készíteni, a megszokott és jól ismert palánták mellett új és ismeretlen növényeket is kipróbálhatunk. Az erkélynövények igényesebbek, tápanyagokkal bőségesen ellátott földben érzik jól magukat. A megfelelő növények kiválasztásához a kertészetekbe kell menni, ahol fűszernövényeket és gyönyörű virágú csüngőket éppúgy találunk. Az egynyári növények lényege, hogy bár rövid életűek, mégis csodaszép színekben képesek pompázni, és megédesíteni bármelyik nyár esti fröccsözést az erkélyen. Ezeket évről évre újra kell ültetni.

A hagymás vagy gumós növényekkel már nem kell ennyit bajlódni, ezeket kora tavasztól késő őszig boldogítanak bennünket, ilyen például a dália, a nárcisz, kardvirág és a levéldísznövények is. Az erkély növénybe borítása hobbi kertészeket igényel, aki csak most kezdi a kertészkedést, javasoljuk, hogy nézzen körbe a környékén, a mellette, alatta lévő erkélyeken, hogy mások milyen növényeket helyeznek ki - így könnyebben kiderül, hogy milyen típusú növények érzik ott a legjobban magukat. 

Az alábbi eladó erkélyes lakásnál könnyű a megfelelő növény kiválasztása, hiszen közvetlenül egy hatalmas kertre néz az erkély:

7_2.jpg

Kattintson a képre az eladó Pusztaszeri úti lakás többi fotójához!

A legtöbb növényre rá van írva, hogy milyen helyen szeret élni, árnyékos, félárnyékos vagy napsütéses helyet kíván, és az is, hányszor kell öntözni. Értelemszerűen az életvitelünknek megfelelő növényeket válasszunk: azaz, ha valaki minden hétvégén már csütörtök estétől szórakozik, és vasárnap este van egyedül ideje a növényeire, akkor neki a kifejezzen igénytelen növényeket javaslom.

A választáshoz a cserepeket is érdemes okosan megfontolni, a nagyon nagy nyári melegben egy sötét színű cserép felforrósodhat, és arra is külön figyelmet kell fordítani, hogy a felesleges víz a földből el tudjon valahova folyni. 

Többféle zöldséget is lehet nevelgetni az erkélyen, az uborkától kezdve a paradicsomig szinte mindenfélét, de a salátákat is megtermeszthetjük magunknak a nyáron. Ezekhez mind-mind lehet tanácsot kérni a kertészetek eladóitól, ők meg tudják mondani, milyen helyen érezné jól magát például a ruccola. A lehetőség tehát adott, érdemes élni vele - sokkal szebb lenne a belváros, ha az emberek használnák végre az erkélyeiket. 

A bejegyzés trackback címe:

https://belultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr2312332637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

min 2017.03.17. 12:03:47

Ezért kár volt billentyűt koptatni. "Hogyan válasszunk növényt az erkélyre?" Megtudtuk a semmit vagyis csupán annyit, hogy menjünk el egy kertészetbe tanácsért. Idióta...

Andy73 2017.04.02. 14:08:50

40 nm 100 Ft-ért: kis lakás sok pénzért.
Sajnálom, akinek nincs saját háza vagy lakása, és egy lyukért ennyit legombolnak róla, így nehezen tud félretenni saját ingatlanra.
Persze más a helyzet, ha egy külföldi veszi ki egy-két évre, amíg itt él, neki nyilván nem drága. Vagy ha egy gazdag vidéki szülő fizeti az albit az egyetemista gyerkőcnek. Átlag magyar fizuból viszont drága kis kecók.

Andy73 2017.04.02. 14:09:57

@Andy73: Javítás. 40 nm havi 100 ezer Ft-ért: kis lakás sok pénzért.
süti beállítások módosítása