Az Otthontérkép homedecor blogja.

Belül tágasabb

Belül tágasabb

Íme a konyha tökéletes takarításának titka

2017. június 23. - Otthon

Az összes felület törlése, a hűtő teljes kitakarítása és a mosogatás azok, amiket biztosan mindenki megcsinál a konyhában. Talán triviális, de leírjuk: ha ezeket minden nap elvégezzük, akkor megakadályozhatjuk, hogy akkora kupit halmozzunk fel, amit csak hosszú órákon keresztül tudunk eltakarítani.

Gyakran hanyagoljuk a mindennapi takarítást a konyhában, elvégre ez az a házimunka, ami biztosan megvár, és mivel gyakran használjuk a konyhát, garantált, hogy pár napon belül úgyis nekiesünk az egésznek. Csakhogy akkor már általában fél nap, egy teljes nap is rámegy a takarításra, ami igencsak időigényes.

Ha valaki olyan ember, aki hajlamos csak bedobálni mindent a mosogatóba, és állni hagyni, akkor van egy egyszerű trükk, mivel ráveheti magát a mosogatásra: minden mosogatás előtt állítsunk be egy időmérőt, és mérjük le, pontosan hány percet vesz igénybe ténylegesen a művelet. Ez azért lesz jó, mert rögzül az agyunkban, hogy valójában tényleg csak perceket töltünk a mosogató felett, és így könnyebben rávesszük magunkat a mindennapi mosogatásra.

Az égett aljú edényeket a különböző csodaszerek és súroló szivacsok helyett szódabikarbónával érdemes kipucolni. Az égett területet szórjuk le teljesen szódabikarbónával, és öntsünk rá forró vizet (forrásban lévőt). Majd essünk neki szivaccsal, az oldatot mossuk le, és az egész edényt még egyszer mossuk meg, de most már csak vízzel és mosogatószerrel.

A mosogatás után teljes egészében fertőtlenítsük le a mosogató tálat, ez is pár perces meló, de ha belegondolunk, hogy csirkehús vagdosása után hányszor érünk a csaptelephez, máris ésszerűnek tűnik, hogy a csapokat is rendesen fertőtlenítjük. A mosogatószivacsot a legkönnyebben úgy pucolhatjuk ki, ha mikrohullámú sütőbe nagyon vizesen két percre betesszük. A csere sem rossz döntés.

Az ilyen elrendezésű konyhákat, mint a alábbi eladó mogyoródi családi házban van, könnyebb kitakarítani, mert minden kézre esik:

Kattintson a képre!

9_7.jpg

A pultot és a tűzhelyet általános tisztítószerrel érdemes letörölni, nem szükséges minden tárgyhoz és eszközhöz különböző tisztítószer, bár a hideg zsíroldó hasznos találmány a sütő belsejéhez. A rozsdamentes acél felületű elektromos sütőlapokat viszont csak és kizárólag az erre a célra készült tisztítószerrel és pamut ronggyal szabad törölni - ellenkező esetben megkarcolódik a felülete.  

A kenyérpirítók, kávéfőzők külsejét és belsejét is rendszeresen takarítani kell, hogy megakadályozzuk a rozsdásodást és a lecsapódott zsír lerakódását. Ehhez a legkönnyebb megoldás, ha alkatrészekre bontjuk a kis konyhai eszközöket, és bedobjuk azokat a mosogatógépbe. Ennek híján marad a kézi mosogatás vízzel és mosogatószerrel, alkatrészenként. 

Minden bizonnyal a konyhában a hűtőszekrény takarítása a legnagyobb kihívás. Először is mindent, ami romlott, vagy már nem esszük meg, ki kell dobni onnan - igen, vannak hűtő szagtalanítók, de a bűzt úgy tudjuk eltávolítani, ha a megromlott ételeket eltávolítjuk onnan. És aztán az egész hűtőt teljesen leeresztjük, majd kipucoljuk. A kiömlött ragadós foltok is eltávolíthatók forró vízzel és szivaccsal. 

A bejegyzés trackback címe:

https://belultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr1812589609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása