Az Otthontérkép homedecor blogja.

Belül tágasabb

Belül tágasabb

A makramé nemcsak a nagymamáké!

2016. november 21. - Otthon

A csomószövési technikával készült falidíszek, virágtartók ismét virágkorukat élik, csakhogy nem a klasszikus zsinórból, hanem mindenféle színű pamutból, szőrméből és kelméből, ami csak létezik A bohém stílus nagy rajongói lelkesen tele is pakolják szebbnél szebb díszekkel a Pinterestet, ezekből szemezgettem.

7c527836477c4ddf01d915a26173b5a9.jpg

Fotó: Vintagerevivals

 

A makramé a 13. század óta velünk él, az arab kultúrából eredeztethető, akkoriban Migramah volt a neve. A ma ismerte makramé technikát azonban a 16. századi olaszoknak köszönhetjük, de a kínaiak és a buddhisták is használták a csomózási technikát díszítésnek. A viktoriánus korban igazán népszerűvé vált a makramé, a homedecor és a divatipar is előszeretettel használta.

A 19. században már függőszékeket és öveket is készítettek a technikával, hogy aztán a szocreál időszakban visszaszoruljon a függő virágtartókig. Sok mindenre lehet használni a csomózási technikát, ahhoz képest, mennyire alkalmas például függőágynak vagy függőszéknek, általában fali dísznek és virágtartókhoz használjuk. Kör alakú szőnyegek, kádkilépők, ágytakarók kiválóan készíthetők a technikával, de még konyhai eszközök tárolására is alkalmas.

Az anyagokat is variálhatjuk, lenvászonból, pamutból, merinói gyapjúból, bőrből de még a klasszikus barna színű kötélből is jól lehet csomózni. A makramé alaptechnikájának lényege a főszálak és a mellékszálak fűzögetése, az alapszálakat kifeszítve a mellékszálakat összecsomózzuk, és ráfeszítjük az főszálakra. Ennek van több variációja is, érdemes a Youtube-on keresgélni, ahol lépésről lépésre elmagyarázzák, mit lehet csinálni a kötelekkel. Az alábbi galériában inspirációból bőven van kép, fonalakat pedig a neten vagy a hobbiboltokban érdemes keresni.

Fotó: Pinterest

Letisztult stílusú lakás a Kútvölgyi úton eladó:

0_9.jpg

Kattintson a képre!

A bejegyzés trackback címe:

https://belultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr911957569

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mille38 2016.11.22. 07:20:03

A kerek szőnyeg jól láthatóan horgolt, nem csomózott.
süti beállítások módosítása