Az Otthontérkép homedecor blogja.

Belül tágasabb

Belül tágasabb

Anyagválasztás: Az idei trend a növény és a zöld

2017. július 25. - Otthon

Budai Ildikó lakberendezővel beszélgettünk arról, milyen trendek vannak jelenleg, mik azok, amiket a bérből és fizetésből élők maguk is használhatnak az otthonaikban.

Otthon: Az anyagok használatában kimondható, hogy van trend? Burkolatnál például a műgyanta padlók, falak mennyire terjedtek el?

Budai Ildikó: Évről évre kapunk új színt a Pantone cégtől, ami nem csak a lakberendezés, de a divat világára is erősen kihat. 2017-ben ez a Greenery vagy lombzöld. Ez a választás is a folyománya a környezettudatosabb gondolkodásnak, és a környezet felé fordulást szimbolizálja. A növényzet is erőteljesebb szerepet kap az otthonainkban, épített környezetünk belső tereiben, így például az elmúlt években egyre profibb növényfalak készülnek. Organikus, levél- vagy trópusi mintás tapéták, textilek kerültek a kínálatba. Az anyagok természetes struktúráját megmutató felületek egyre nagyobb szerepet kapnak a lakberendezésben.

Az eldolgozatlan, megmunkálatlan, néha akár ipari jelleget is mutató anyagok (látszó beton, kiszáradt, megkopott fafelületek) érdekes és finom kontrasztot alkotnak az elmúlt évek nagyon kedvelt glamour anyagaival, ami még nem vonult ki teljesen a lakberendezésből. Ezek képviselik és idézik meg továbbra is a gazdagság, a puha otthonosság és a stílusos elegancia érzetét. A bőrök, szőrmék, puha textilek és kristályok ízléstől függően több-kevesebb arányban jelen vannak az újonnan készülő terekben is. Itt is igaz, hogy nincs új a nap alatt, hiszen régebbi korok stílusa modernizálva, újragondolva visszatér otthonainkba, mint például a finoman izgalmas art deco. A másik végletet, a tiszta egyenes vonalak és natúran eldolgozott felületek, atermészetes színek és anyagok használata jeleníti meg.

Az alábbi debreceni eladó ingatlan hamisítatlanul régebbi kort idéz, újragondolva, nagy valószínűséggel lakberendező segítsége nélkül alakították ki a tulajdonosok a vintage stílusú konyhát. Aki ilyesmit szeretne, érdemes lakberendező segítségét kérni:

Kattintson a képre!

3_14.jpg

- Mennyire fontos, hogy a lakberendező naprakész legyen a trendekkel?

Fontosnak és elengedhetetlennek tartom a szakmai felkészültséget, a naprakészséget és a folyamatos tanulást. Figyelemmel kell kísérnünk az innovációt, a technikai újításokat is. Szakmai előadásokon, gyártási folyamatok megismerésén és kiállításokon bővítjük ismereteinket. Az aktuális trendek ismerete is épp ilyen fontos, bár az is elmondható, hogy a hazai otthonok nagy része nem követi naprakészen a legújabb irányvonalakat.

- Mi a legfontosabb a szakmájában, amit alapszabályként követ, és betart? Mit gondol, miért választják évről évre az év legjobbjai közé? Miben más, mint a többiek?

A belsőépítészet, a lakberendezés egyszerre szakma, hivatás és művészet, azonban ez egy alkalmazott műfaj. Semmi sem lehet öncélú. Maximálisan alkalmazkodni kell a megrendelő személyiségéhez, szem előtt tartva természetesen az objektív adottságokat, így az épület stílusát, alapterületét, az építészeti tér jellegét. A döntő szempont azonban a megrendelő életformája, ízlése, hogy mennyi időt és milyen napszakban tartózkodik otthonában, melyek a kedvenc színei és mi az amit egyáltalán nem szeret. A lakberendezőnek egy kicsit pszichológusnak is kell lenni, ki kell derítenie, hogy milyen színek, formák között érzi jól magát, és mit vár el tulajdonképpen leendő lakásától az ember, különben nem lehet személyre szabott, jól működő tereket létrehozni. A lakásnak tükröznie kell lakója egyéniségét, hogy valóban az otthona legyen.

Munkámban a legizgalmasabb, hogy minden esetben új és új feladattal kell szembenézni, hogy nem lehet , és nem is szabad sablonokban gondolkodni, és hogy a tervezés és a kivitelezőkkel való tárgyalások során nem kerülhetek szorult helyzetbe, például a műszaki problémák megoldásakor. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://belultagasabb.blog.hu/api/trackback/id/tr9212671707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása